Всички ние може би сме марсианци

Всички земляни всъщност са марсианци? Според много планетарни учени е възможно животът на нашата планета да е произлязъл от организми, зародили се на Марс и донесени с помощта на метеорити. Ако това е така, инструментът, създаден от учени от Масачузетския технологичен институт и от Харвард, може да предостави необходимите доказателства, съобщи „Физорг“.
За да се засекат признаци на минал или сегашен живот на Червената планета, ако в действителност е вярно, че сме свързани, обещаваща стратегия би било издирването на ДНК или РНК и по-специфично секвенции на тези молекули, които са универсални за всички форми на земния живот. Това е и стратегията, използвана от учените от МТИ и Харвард. Техният инструмент се нарича SETG (от англ. - търсене на извънземни геноми).
Идеята се базира на няколко факта, които вече са установени със сигурност. Първо, в ранните дни на Слънчевата система климатите на Марс и на Земята са били много по-близки, отколкото са сега, така че животът, съществуващ на едната планета, би могъл да оцелее и на другата. Второ, около един милиард скални отломки, образувани при сблъсъци между астероиди, са пропътували разстоянието от Марс до Земята. Трето, доказано е, че някои микроби са способни да оцелеят при подобен удар и да останат живи след пътуване от хиляди години в междупланетното пространство, преди да пристигнат на някоя друга планета. Има и ясни доказателства от последните мисии до Червената планета, че там е имало вода в големи количества, както и много от условията, необходими за поддържането на живота. Това означава, че условията за зараждането на живот на дадена планета и разпространяването му на друга са налице. Освен това орбиталната динамика показва, че е около 100 пъти по-лесно скалите да пътуват от Марс към Земята, отколкото в обратната посока. Така че, ако животът се е зародил първо на Червената планета, микроби биха могли да пропътуват разстоянието до Земята и ние може да сме техните наследници. Ако това действително е така, вероятно има важни уроци за собствения ни биологичен произход, които бихме могли да научим, като изследваме биохимията на съседната на Земята планета, където биологичните следи, изличени много отдавна на нашата планета, може да са се запазили в замръзналата почва на Марс.
Устройството на учените от МТИ и Харвард ще събира проби от марсианската повърхност и ще изолира всякакви живи микроби, които вероятно ще съществуват в тях – микробите могат да бъдат запазени милион години и все още да съдържат жизнеспособна ДНК. След това то ще отделя техния генетичен материал, който ще бъде анализиран с помощта на стандартни биохимични технологии, за да се търсят познати генетични секвенции. Учените смятат, че ще отнеме още две години, за да бъде завършено и тествано прототипното устройство. SETG все още не е избран за някоя от предстоящите мисии на Червената планета, но учените смятат, че устройството би могло да бъде транспортирано с мисия на сонда или роувър, оборудван с пробивна машина. До момента на Марс не е пращан инструмент, който специално да издирва доказателства за наличието на живот след двете сонди „Викинг“ на НАСА през 1976 г.

Станете почитател на Класа