Пробиват дупка до земната мантия

Учени, водени от д-р Деймън Тийгъл от Националния център по океанография в Саутхемтън, Англия, и д-р Беноа Илдефонс от университета „Монпелие“ във Франция, обявиха, че смятат да прокопаят дупка през земната кора и да достигнат до мантията, за да вземат проби от нея – нещо, което до момента остава непостижимо, съобщи „Нешънъл джиографик“.
Земната мантия е вътрешната част от планетата, която се намира между кората и желязното ядро в центъра й. Нейната дебелина е около 3200 километра, а в нея се съдържат земни скали. За тях обаче учените нямат точна информация, тъй като разполагат единствено с онова, което е успяло да достигне земната повърхност с помощта на вулкани. Тези проби обаче не представляват реалния състав и условията в мантията, тъй като са били променени, докато достигнат до повърхността. Експериментът не само ще даде повече информация за самата мантия, но и за естеството на Границата на Мохоровичич - преходен пласт в основата на земната кора.
За да стигнат до мантията, учените ще трябва да прокопаят дупка под океанското дъно, където кората е най-тънка. Дори и от тази позиция обаче експертите ще трябва да прокопаят над 8 км твърди скали. Освен това, колкото повече напредват, толкова по-високи ще стават температурите, които могат да достигнат до 300 градуса по Целзий. Налягането също може да се окаже проблем, тъй като ще се покачи до 2000 атмосфери, което е равно на 21 млн. килограма на квадратен метър.
Ако всичко върви по план, копаенето може да започне през 2020 г., обяснява Тийгъл. От следващия месец ще започнат изследователски мисии в Тихия океан.

Станете почитател на Класа