Очевидците на престъплението не са толкова надеждни колкото ни се иска да вярваме


Очевидците играят ключова роля в полицейските разследвания. Но каква е вероятността, че те си спомнят всичко правилно? Днес полицията отдава твърде много значене на обясненията на очевидците, според Фархан Сарвар (Farhan Sarwar) от Университета в Лунд в Швеция, който ще защити скоро докторска дисертация по психология на свидетеля.

Тези, които са станали свидетели на престъпление ще направят най-добре ако не разказват на никого за това. Противно на това, което се вярва, човешкия спомен за дадено събитие не се опреснява чрез преразказ на историята.Вместо това, рискът от неправилно описание се увеличава, колкото повече историята се преразказва и обсъжда.

"Най-точните свидетелски показания идват от хора, които са били очевидци на престъплението и след това са написали какво се е случило, преди да преразкажат историята или да я обсъдят с никого другиго," твърди Фархан Сарвар.

Въпреки това, би било доста необичайно, ако свидетелите постъпят така.Напротив, много от тях искат незабавно да обсъдят това, което са видели. Един пример за това как те могат да сбъркат, е описанието на очевидци на убиеца на външния министър на Швеция, Анна Линд. Тези, които са били там и са го видели са били единодушни, че той е бил облечен с военни дрехи. Когато снимките от камери на универсалния магазин бяха разгледани, се установи, че той е носел нормални спортни дрехи.

Проучванията на Фархан Сарвар показват, че очевидците се представят особено зле в запаметяването на информация, като например относно това как е бил облечен извършителя и какво оръжие е било използвано на местопрестъплението. От друга страна, те са по-добри в припомнянето на ключови събития.

Свидетел, който е разказал историята си многократно, може да става все по уверен в собствените си подробности за местопрестъплението. Това би могло да има опустошителни последствия за криминалното разследване, тъй като полицията отдава голямо значение на това колко уверен е свидетеля, твърди Фархан Сарвар.

Но ако разказите на очевидците са толкова погрешни, трябва ли изобщо да се използват?

"Да", казва Фархан Сарвар. "Престъпниците стават все по-предпазливи. Те рядко оставя някакви следи. Следователно, очевидците са все още най-важното нещо, на което полицията трябва да залага. Въпреки това, полицията трябва да внимава колко значение им отдава."

Наред с работата по своята теза, Фархан Сарвар е разработила метод за измерване на вероятността описанието на очевидците да е точно, заедно с колегата си Сверкер Сикстрьом (Sverker Sikström). Той е автор на компютърна програма, която използва алгоритми за изчисляване на надеждна цифра в процент за това колко вероятно е даден свидетел наистина да си спомня събитията правилно.

Тестването на метода все още не е приключило, но когато той стане готов, програмата бързо ще може да обработва голям брой от записаните свидетелски показания. Експертът дори вече вижда редица области за нейното приложение: в съдилища, при полицейския разпит, в службите за сигурност, в застрахователните компании и т.н.

По "ScienceDaily ''
 

Станете почитател на Класа