Експедиция ще изследва как се топи арктическият лед

Учени и изследователи ще предприемат експедиция, която цели да разбере как се топи арктическият лед, предаде Би Би Си. Тази година арктическото проучване „Катлин“ ще фокусира вниманието си върху тънкия воден слой непосредствено под плаващите ледове. Арктическият лед се топи по-бързо през лятото, отколкото предполагаха компютърните модели. Данните от проучването може да подобрят прогнозите относно бъдещето на региона и да покажат вероятността течението от топла вода в Северния Атлантик, познато като Гълфстрийм, да изчезне. Това ще донесе студено време във Великобритания и в други части от Западна Европа
„Арктика е един от най-добрите барометри на климатичните промени, тъй като там стават големите промени“, заяви Саймън Боксал от Националния център за океанография към Университета в Саутхемптън. „Не става въпрос само за полярните мечки, а за живота във Великобритания и в Северна Америка“, добави той.
В началото на март четирима изследователи ще тръгнат пеша от географския Северен полюс, като след 10 седмици ходене се очаква да достигнат Гренландия. Те ще правят редовни почивки за изкопаване на дупки през леда, като спускат вътре пакет с инструменти, завързани за края на въже, чрез които ще измерват водната температура, солеността и течението на водата.
„Ще измерваме критичния 200-метров слой вода между леда и океанските дълбини“, каза Боксал. „Хипотезата е, че този слой остава там и изолира студения лед от топлата солена вода отдолу. От друга страна, водата може по-бързо да се махне оттам и това ще ускори арктическото топене“.

Станете почитател на Класа