Шансовете да открием извънземен живот намаляват

Човекът е сам във Вселената – до този извод е стигнал астрофизикът Хауърд Смит от Харвард след анализ на 500 екзопланети, открити до момента, съобщи „Дейли телеграф“.
Анализът показва, че условията на всички изследвани досега екзопланети не са подходящи за живот. Според д-р Смит екстремните условия, регистрирани на планетите извън нашата Слънчева система, изглежда, са норма, приложима и за останалата част от Вселената, и благоприятните условия на Земята вероятно са уникални. „Открихме, че повечето други планети и слънчеви системи са много по-различни от нашата. Те са неподходящи за живота – такъв, какъвто го познаваме“, обясни той. Д-р Смит дава за пример звездата HD10180, която породи силен ентусиазъм, след като бе открита обикаляща около нея планета с размер и вид, подобни на земните. Сходствата между екзопланетата и Земята обаче се оказаха само привидни. Планетата се намира на по-малко от 3 млн. км от своето слънце, което означава, че температурата й е много висока и че не притежава атмосфера. Много от другите открити до момента екзопланети имат силно елиптични орбити, което е причина за огромни амплитуди в температурата. Това от своя страна не позволява наличието на течна вода на тези планети – необходимо условие за поддържането на живот.
Отделен екип от учени наскоро обявиха, че шансовете за наличие на извънземен живот на новооткрита екзопланета, подобна на Земята, са „100 процента“. Проф. Стивън Вогт от Института „Карнеги“ във Вашингтон обяви, че на малката скалиста планета, обикаляща около червеното джудже Gliese 581, открита през септември, без съмнение има живот. Подобни надежди вероятно ще бъдат подхранени и през следващите седмици, когато телескопът „Кеплер“ на НАСА се очаква да потвърди наличието на стотици нови екзопланети. Д-р Смит обаче е настроен скептично към тези твърдения, тъй като според него екзопланетите се различават значително от нашата Земя и дори ако поддържат живот, за хората ще е невъзможно да влязат в контакт с него. „Екзопланетите са много по-разнообразни, отколкото предполагахме, което означава, че много малко от тях биха могли да поддържат някаква форма на живот“, обясни той. По думите на експерта надеждите за контакт с извънземна форма на живот са ограничени до 1250 светлинни години от нашата планета, където извънземните биха могли да засекат послание от нас и на свой ред да ни изпратят сигнал. Дори и в този случай обаче комуникацията ще отнеме десетилетия или векове, смята д-р Смит.

Станете почитател на Класа