2011-а ще бъде година на европейските ракети

2011-а ще бъде годината на ракетите, заяви генералният директор на Европейската космическа агенция (ЕСА) Жан-Жак Дордан, цитиран от Би Би Си. Очаква се от европейския космодрум във Френска Гвиана да бъдат изстреляни 3 различни ракети. „Ариана 5“ ще бъде съпроводена от руската „Союз“ и новата малка ракета „Вега“.
На годишната пресконференция, посветена на предстоящите събития през 2011г., Жан-Жак Дордан каза, че това е голяма промяна в начина, по който ЕСА осъществява дейностите си. „За 30 години ние сме разработили една ракета – най-добрата ракета в света „Ариана“, но само една“, заяви Дордан. „От тази година ние ще работим с три ракети паралелно – „Ариана“, „Союз“ и „Вега“. Това ще предизвика някои затруднения, защото трафикът на космодрума ще бъде много по-натоварен“, каза генералният директор на ЕСА.
Съвсем ново устройство се разработва за „Союз“ във Френска Гвиана, което ще позволи на руската ракета да прехвърля някои от дейностите си на европейския космодрум от традиционното си място за изстрелване от Байконур в Казахстан.
Комплексът за изстрелване ще бъде одобрен през април с очакването „Союз“ да бъде изстрелян между 15 август и 15 септември. Ракетата ще отведе в орбита два космически кораба от сателитната навигационна система „Галилей“. „Вега“ ще използва старата ракетна площадка на „Ариана“ 1, 2 и 3, която е пригодена за целта.
Космическата площадка и ракетната система ще бъдат щателно проверени, преди да бъдат използвани, и тогава ще бъде определена дата за изстрелването на „Вега“, което трябва да е през втората половина на годината. Тъй като ракетата е изцяло нова, тя ще може да носи малки и немного скъпи космически кораби с научна цел.
Космодрумът в Южна Америка ще бъде доста натоварен, тъй като изстрелването на ракетите може да бъде по една ракета на месец.

Станете почитател на Класа