Разкодират генома ни за минути

Учени от Импириъл колидж в Лондон разработват технология, която може да помогне за разшифроването на генома на всеки един от нас само за минути и на цена, която е едва част от тази по сегашните технологии, съобщи „Сайънс дейли“.
Изследователите са патентовали прототипната технология, която според тях може да доведе до създаване до 10 г. на инструменти за изключително бързо секвениране на ДНК. Резултатите от тяхната работа показват, че учените в крайна сметка ще могат да разкодират целия геном с единна лабораторна процедура, докато в момента това може да стане само след като ДНК се разбие на части, което е много сложно и бавно. Бързото и евтино секвениране на генома може да позволи на обикновените хора да разкрият тайните на собствената си ДНК, за да установят дали са предразположени към болести като Алцхаймер, диабет и рак. Учените вече използват секвенирането на генома, за да изследват здравни проблеми, които засягат цялото човечество, и да търсят начини за създаване на индивидуално лечение и превенция.
„В сравнение с наличните в момента технологии с това устройство геномът ще може да се разкодира много по-бързо и по-евтино – само за няколко долара, докато цената за секвенирането на пълния геном през 2007 г. е 1 млн. долара“, обясни д-р Джошуа Едел, един от авторите на изследването. Той поясни, че новият метод все още не е прилаган за разкодирането на целия геном, но първоначалните експерименти показват, че всички 3165 милиона бази в човешкия геном могат да се сканират за няколко минути, което би могло да има голяма полза за медицински тестове и ДНК профили за полицията. Учените смятат, че е възможно да се създаде устройство с капацитет за разчитане на 10 милиона бази в секунда, като за сравнение наличните технологии могат да сканират едва 10 бази в секунда.

Станете почитател на Класа