Утре е първото от шестте затъмнения за годината

През 2011 г. жителите на Земята ще станат свидетели на шест затъмнения – четири частични слънчеви и две пълни лунни, съобщи РИА „Новости“. Първото частично слънчево затъмнение ще бъде утре и ще започне в 6.40 ч по Гринуич (8.40 ч. българско време). Явлението ще може да бъде видяно от жителите на Европа, Близкия изток и Северна Африка. В максималното си затъмнение Луната ще закрие слънчевия диск 86%. Това ще могат да наблюдават жителите на Швеция, Финландия, Прибалтика и Северозападна Русия. По Средиземноморието, във Франция и в Германия максималната фаза на затъмнението ще бъде 60%.
Ако се гледа директно, частичното затъмнение може да предизвика перманентни увреждания на очите, заяви д-р Сали Дейвис, цитирана от „Гардиън“. „При никакви обстоятелства хората не трябва да гледат директно към слънцето по време на частичното затъмнение. Рискът от увреждане е реален и може да доведе до необратима повреда на зрението и дори до слепота“, заяви отговорният лекар на британското правителство д-р Дейвис. Особено уязвими са децата. Експертите твърдят, че най-безопасният начин да се гледа частичното затъмнение е по телевизията или чрез уебкамери или само през специално създадени соларни филтри.
Следващото слънчево затъмнение ще бъде на 1 юни. То ще може да се наблюдава в Източна Арктика, в Северна Канада, на Камчатка и в Далечния изток.
Първото лунно затъмнение ще бъде на 15 юни. То ще може да се види в Индия и Близкия изток, в Африка и Южна Европа. Почти веднага след него – на 1 юли, ще бъде следващото частично слънчево затъмнение, последвано от друго такова на 25 ноември. То ще бъде „антарктическо“ слънчево затъмнение и ще е почти пълно. Слънцето ще бъде закрито от Луната на 90,4%.
Последното лунно пълно затъмнение за годината ще бъде на 10 декември и ще може да се наблюдава от почти всички точки на Евразия и Австралия, както и в Северозападна Северна Америка.

Станете почитател на Класа