"Хормон на нерастежа" спира стареенето и рака

Вещество, което действа по обратния начин на хормона на растежа, може да спре някои признаци на стареенето, показа екип от американски учени, цитирани от „Сайънс дейли“.
Това откритие може да разколебае някои възрастни, които мислят, че приемането на хормона на растежа действа ревитализиращо. Според Джон Морли от Медицинския университет в Сейнт Луис, участвал в изследването, откритието е значимо, тъй като някои хора приемат хормона на растежа с убеждението, че той е изворът на младостта.
„Нашите резултати обаче показват, че хормонът на растежа може да е опасен за възрастни хора и такива на средна възраст“, подчерта Морли.
Учените изследвали веществото MZ-5-156 – антагонист на хормона на растежа. Те установили, че въпросното вещество има положителен ефект върху окислителния стрес в мозъка, с което подобрява умствените способности, действието на теломеразата – ензима, който защитава ДНК от увреждане, увеличава продължителността на живота и намалява туморната активност.
MZ-5-156, както и други антагонисти на хормона на растежа, потиска няколко вида тумори – включително на простатата, гърдата, мозъка и белите дробове. Освен това той имал положителен ефект при краткосрочната памет, обясняват учените.

Станете почитател на Класа