"Вечният" соларен самолет постигна рекорд за дълъг полет

Разработеният във Великобритания соларен самолет „Зефир“ постави няколко рекорда, след като осъществи двуседмичен полет без прекъсване по-рано през годината, съобщи Би Би Си.
Международната федерация по аеронавтика, която отчита рекордите във въздухоплаването, присъди три рекорда на „Зефир“, включително и за най-дълъг полет. Самолетът, построен от британската компания за отбранителни технологии Qinetiq, завърши двуседмичния си полет в САЩ през юли. От компанията смятат, че технологията може да намери приложение в наблюдението и комуникациите. След успеха през юли „Зефир“ си спечели прозвището „вечния самолет“.
“Този самолет може да помогне в проследяването на пиратите около Сомалийския полуостров, в уведомяването на властите за разпространението на горски пожари и гарантирането на сигурността на военните комуникации в планински региони“, обясни главният дизайнер на Qinetiq Крис Келиър. От Международната федерация по аеронавтика обявиха, че „Зефир“ е счупил предишния рекорд за абсолютна продължителност на безпилотен полет, поставен през 2001 г. от самолета „Глобал Хоук“ на Northrop Grumman. Сега официалният рекорд е 336 часа, 22 минути и 8 секунди. Освен този рекорд „Зефир“ се оказа първенец и за най-дълъг полет на безпилотен самолет в своя клас (от 50 до 500 кг) и за най-голяма височина на полета в този клас – 21 562 метра.
Пускан ръчно, самолетът лети през светлата част от деня на електричество, генерирано от соларни панели, разположени на неговите крила. Изработени от некристализирал силиций, соларните панели са дебели колкото лист хартия. Те зареждат и литиево-серните батерии, които задвижват „Зефир“ през нощта. По време на полета през юли инженерите установили, че самолетът губи височина през нощта заради по-малкото количество енергия, с което разполага, но батериите се оказали достатъчно мощни, за да го задържат във въздуха. Ключов за успеха на „Зефир“ се оказва ултралекият му дизайн, основаващ се на въглеродните влакна, което му позволява да тежи малко над 50 кг, като разстоянието между крайните точки на крилете е 22,5 м.
Соларните самолети като „Зефир“ могат да се използват освен за военни цели, и за граждански и научни програми. Най-ценното качество на тези съоръжения е способността им да стоят продължително над една точка, докато сателитите преминават бързо над определено място и е необходимо време, за да се върнат, а по-големите военни безпилотни самолети трябва да се връщат често в базите си, за да бъдат презареждани.


Създадоха устройство, имитиращо растенията

Прототип на соларно устройство, което имитира растителния живот, като превръща слънчевата енергия в гориво, бе представен миналата седмица, съобщи Би Би Си. Машината, разработена от американски и швейцарски учени, използва слънчевите лъчи и метален оксид, наречен церия, за да превръща въглеродния диоксид или водата в гориво, което може да бъде съхранявано или транспортирано. Прототипът използва кварцов прозорец и кухина, за да концентрира слънчевата светлина в цилиндър, покрит с цериев оксид, който има естественото свойство да освобождава кислород при загряване и да го поглъща при охлаждане. Ако в устройството се вкарат въглероден диоксид и/или вода, цериевият оксид бързо поглъща техния кислород, докато се охлажда, оставяйки водород и/или въглероден моноксид. Произведеният водород би могъл да се използва за задвижването на водородни автомобили, а комбинацията от водород и въглероден моноксид може да се използва за създаването на „сингаз“ (от синтетичен газ) за гориво. Учените смятат, че същата технология може да се използва и за произвеждането на метан.

Станете почитател на Класа