На Плутон може да има океан под леда

Замръзналият Плутон – най-студеното място в Слънчевата система – може да крие океан под покривката от лед, дебела 200 км, сочи ново изследване, цитирано от „Нешънъл джиографик“.
Въпреки екстремния студ планетата джудже, изглежда, е достатъчно топла, за да има океан под повърхността. Според учените от Калифорнийския университет в Санта Круз океанът може да е с дълбочина от 100 до 170 км. Ако тези данни се потвърдят, Плутон ще се присъедини към списъка с космически тела, в който са и сатурновите луни Титан и Енцелад, на които може да има вода. Учените смятат, че топлината на Плутон би могла да идва от разпада на радиоактивни нуклиди, най-вече калий-40, дълбоко във вътрешността на планетата джудже. Въпреки че на повърхността на Плутон температурите са под минус 230 градуса, под ледената покривка е възможно да се запазва топлина, според новия модел, тъй като ледът е добър изолатор. За да съществува въпросният океан обаче, е необходимо скалите на Плутон да са концентрирани в скалисто ядро, а водата и ледът да са на повърхността.
Космическата мисия „Ню Хърайзънс“ трябва да достигне Плутон до 2015 г. и тогава лесно ще се установи дали действително на планетата-джудже има скрит океан. Ако той съществува, на повърхността ще трябва да се видят пукнатини, образувани при увеличаването на ледената шапка в продължение на милиарди години.

Станете почитател на Класа