Къде се формират несъзнателните спомени?

Малка част от мозъка, наречен периринален кортекс, е изключително важен за формирането на несъзнателни концептуални спомени, установиха учени от Университета на Калифорния, цитирани от „Сайънс дейли“.
Досега се смяташе, че перириналният кортекс, както и хипокампусът, участват в декларативните или съзнателните спомени, но новите резултати показват, че картината е много по-сложна. Всички сме добре запознати със спомени, които изникват от подсъзнанието. Ако сме наблюдавали снимка на плаж, и малко по-късно някой спомене сърф, веднага ще си спомним за снимката. От друга страна, декларативните спомени са онези, в които си спомняме как сме били на плажа и сме гледали състезание по сърф – спомени от вида „Аз бях там“.
Увреждания на хипокампуса засягат тези декларативни спомени, но не и концептуалните спомени, обясняват учените. Досега се е смятало, че същото важи и за перириналния кортекс, който е разположен непосредствено до хипокампуса. Учените провели тестове с пациенти с амнезия, които имат увреждания на перириналния кортекс или други части от мозъка. Участниците в изследването получили дълъг списък с думи като стол, маса, лъжица и т.н. и били помолени да мислят за това колко приятни или неприятни са им думите. След това те били помолени да измислят думи в различни категории като „мебели“. Пациентите с увреждания на перириналния кортекс не се представили добре на тестовете, но ядрено-магнитният резонанс показал активност в същия участък от мозъка, както и при здравите доброволци.

Станете почитател на Класа