Хапче на младостта възстановява стареещата имунна система

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско откриха, че вече съществуващо лекарство може да възстанови ключови елементи от имунната система, чийто дисбаланс води до влошаване на здравето при възрастни хора, съобщи „Сайънс дейли“.
Екипът открил, че в много ниски дози лекарството леналидомид може да стимулира „протеиновите фабрики“ на имунната система, чиито способности се забавят със стареенето, и така се нарушава балансът на няколко ключови цитокина – имунните протеини, които или атакуват вируси и бактерии, или предизвикват възпаления. Първоначалното изследване, което имало за цел да определи дозировката на подобна терапия в група от 13 пациенти, може да доведе до създаването на хапче, което да се приема ежедневно и да засили имунитета при възрастните хора, смятат учените.
Откритието е направено от Едуард Гьоцел от Калифорнийския университет в Сан Франциско. През 2009 г. Гьоцел изследвал група от 50 възрастни доброволци, като измерил нивата на ключови цитокини – интерлевкин-2, интерферон-гама и интерлевкин-17. Той открил, че 70-80-годишните жени в много добро здравословно състояние имат същите нива на цитокини, каквито и 20-годишните. Въпреки това някои възрастни мъже и жени, страдащи често от възпаления и отслабена защита срещу инфекции, имали занижени нива на първите два вида цитокини, които имат защитна функция, и по-високи нива на възпалителните цитокини. Този дисбаланс започва в късната средна възраст, открили учените. Те си поставили за цел да идентифицират лекарство, което да повиши първите два вида цитокини и или да намали, или да не оказва ефект върху третия вид. Учените се фокусирали върху три класа лекарства, сред които и такива, включващи леналидомид. Разработено още през 50-те години на миналия век като успокоително, лекарството е изтеглено от пазара, тъй като се установява, че при бременните жени, които го приемат за намаляване на гаденето, предизвиква сериозно увреждане на плода. През последните години обаче бе установено, че лекарството е ефикасна съпътстваща терапия при някои видове рак, като множествен миелом и тумори в бъбреците. Тези видове рак са свързани с намаляване на нивата на интерлевкин-2 – основния вид цитокин, ключов за стареенето на имунната система. В рамките на изследването учените тествали лекарството върху здрави възрастни с различна раса, пол и националност и сравнили резултатите с тези на здрави млади доброволци. Те открили че много ниски дози леналидомид стимулирали оптимално производството на интерлевкин-2 при млади хора (на възраст от 21 до 40 г.) до седем пъти, а при възрастните доброволци (на възраст над 65 г.) до 120 пъти, при което нивата на цитокините им се изравнявали с тези на младите хора. В същата доза лекарството довело до увеличаване на производството на интерферон-гама до шест пъти при възрастните хора, без да потиска производството на интерлевкин-17. Учените установили също, че леналидомид има положителен ефект и върху Т-клетките на пациентите, като спомага за по-доброто движение на имунните клетки в тялото, по-ефективна „патрулираща“ дейност и засилване на шансовете за оцеляване след отблъскването на инфекции.

Станете почитател на Класа