Опровергават теорията за строежа на атомното ядро

Физици от националната лаборатория Оук Ридж в щата Тенеси проведоха експеримент, чиито резултати не се вместват в съвременните представи за строежа и поведението на атомното ядро, съобщи „Нейчър нюз“.
Учените са работили с линейния ускорител на електрони на Оук Ридж с помощта на неутронен източник, който може да бомбардира с неутрони различни мишени. През 2002 г. физиците са обстрелвали с неутрони четири изотопа на платината и изучавали как ще се държат протоните и неутроните в ядрата на мишените. В зависимост от това, как се осъществява тяхното движение, ядрата преди всичко поглъщат неутрони с определена енергия (т. нар. неутронен резонанс). Анализът на данните от ускорителя показали, че протоните и неутроните в платината не се движат хаотично. Ако се вземе предвид силата на резонанса, вероятността на отхвърляне на случайните матрици е 99,997% процента.
Поведението на съставните части на ядрата физиците описват с помощта на метода на случайните матрици. Според този метод движението на протоните и неутроните в ядрото трябва да има случаен характер. Но получените резултати противоречат на това мнение – физиците са доказали, че протоните и неутроните се движат в строго определен ред. Ако новите данни се потвърдят, това ще означава, че много от популярните физически модели, които описват строежа на ядрото, ще се окажат погрешни.
Методът на случайните матрици се използва в много области на ядрената физика. Например специалистите го използват за определяне на структурата на защитните приспособления в ядрените реактори – за провеждане на съответните изследвания е необходимо да се знае вероятността на сблъсъка на неутроните с ядрата на атомите.

Станете почитател на Класа