ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА СБЖ ИВАН ВЪРБАНОВ СЕ ОТТЕГЛЯ ЗАРАДИ ОТКАЗ ДА БЪДАТ НАСРОЧЕНИ ИЗБОРИ В СБЖ ПРИ ИЗТЕКЪЛ МАНДАТ

ivan-vurbanov3 1

 

Главният секретар на Съюза на българските журналисти /СБЖ/ Иван Върбанов подаде оставка, след като на 10.10.2019 г. Управителният съвет на организацията, който е с изтекъл мандат, е отхвърлил настояването и предложението за обсъждане и насрочване на избори в СБЖ.

Сегашното ръководство на СБЖ бе избрано на Общо събрание, проведено на 14 – 15 март 2015 г. Мандатът е регламентиран от устава на Съюза – четири години.


Заради заведени съдебни дела, оспорващи избора и завършили с решения на три инстанции в полза на СБЖ, не беше възможно вписване на ръководството на СБЖ до 12 август 2019 г., когато състав на Софийски градски съд постанови със свое решение - № 13 от 12.08.2019 г., заличаване на старите членове и оповестяване на новите. Вписването в регистъра на сдруженията с нестопанска цел на Агенцията по вписванията към Министерството на правосъдието бе направено на 8-ми октомври т.г.


Във всички съдебни актове – и на съда, и в регистъра, ясно е посочена датата на изтичане на мандата – 15 март 2019 година. Начинът по който се определя мандатът е регламентиран от чл. 37 на Устава на СБЖ: „Председателят и членовете на УС на СБЖ се избират за срок от четири години."

В депозираното заявление на Главния секретар на СБЖ е записано, че поради изтичане на мандата желае да му бъде прекратен трудовия договор, а на основание на чл. 38, т.1 от Устава на СБЖ – прекратява участието си в Управителния съвет по собствено желание.


В мотивите си Иван Върбанов посочва, че след: а/последното решение на съда, което е влязло в сила и не подлежи на обжалване; б/ вписването в регистъра към АП на МП; в/ указаното обстоятелство във всички актове за изтичане на мандата на УС на 15-ти март 2019 г.; г/ разпоредбите на Устава на СБЖ, единствената първостепенна задача, вменена от Устава на СБЖ е Управителния съвет да гласува свикване на ОТЧЕТНО - ИЗБОРНО СЪБРАНИЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА.


Посочва виждането си, че след като мандатът на УС на СБЖ е изтекъл, то управителният орган няма право да подписва, преподписва или анексира договори с трети лица и страни.


Подчертава, че след отказа на членовете на УС на СБЖ по време на последното заседание от 10.10.2019 г. да допуснат за разглеждане в дневния ред на точка за свикване на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ и отлагане на изборите за неопределени срокове, категорично се оттегля от всички постове поради несъгласие с такива тези и решения.


Позицията е описал в свое становище от 9 октомври 2019 г., входирано по надлежния ред в Секретариата и деловодната система на СБЖ под Вх. № 314 от същата дата.


Категоричен е, че спазването на върховенството на закона и Устава на СБЖ е над всичко.

Станете почитател на Класа