Марк Цукербърг: Гарантираме неприкосновеността на социалната комуникация

Създателят на най-голямата социална мрежа Фейсбук – Марк Цукербърг, събра над 5 000 разработчици, създатели и предприемачи от цял свят на Годишна конференция за бъдещето на технологиите F8.

 

Марк откри двудневното събитие, което има за цел да проведе дискусии за начините и пътищата за изграждането на нови нови продукти и приложения, които да гарантират най-вече неприкосновеността и сигурността на частното общуване между потребителите, за да могат те да се изразяват свободно и са се чувстват свързани чрез социалната комуникация във всички точки на земното кълбо.

 

Изявлението му бе предавано директно в интернет, а присъстващите нееднократно аплодираха презентацията и технологичните новини, които са свързани с Facebook, WhatsApp, Messenger и AR/VR.

 

ПО-БЪРЗ И ПО-СВЕТЪЛ ОБНОВЕН МЕСИНДЖЪР

 

Хората очакват техните приложения да бъдат все по-бързи и надеждни. Месинджър ще има нова архитектура, като обновеният продукт ще бъде в употреба по-късно тази година.

 

Когато не сте заедно физически с приятелите си или семейството, Месинджър ще Ви позволи да откривате и гледате заедно вида в реално време. Ще можете да споделяте аудио-визуалните продукти в приложението и да поканите други хора също да гледат с Вас онлайн, докато изпращате съобщения или успоредно с видео-чат. Това може да бъде Вашето любимо шоу, забавен клип или дори домашно видео. Цукербърг обясни, че тестовете продължават и съвсем скоро услугата ще бъде достъпна за потребителите по целия свят. Хората искат безпроблемно да изпращат съобщения от всички свои устройства, а понякога искат и по-голямо място, за да споделят файлове и да се свързват други хора. Затова Месинъджър ще може да бъде изтеглено в специална версия за десктоп. В приложението ще бъде предвидено и специално място, където потребителите ще могат да открият историите и съобщенията на най-близките си приятели и семейството. Потребителите ще могат да споделят и откъси от своя ден, като ще могат да зададат кой точно да има достъп до публикацията.

 

МЕСИНДЖЪР В ПОЛЗА НА БИЗНЕСА

 

От екипа обещават, че ще направят още по-лесен достъпа на фирмите да се свързват със своите потенциални клиенти, като добавят шаблони от съвсем ново поколение в рекламния сегмент на Месинджър. В обновената платформа бизнесът ще може да създава реклама и търговски послания, да генерират двустранна комуникация от типа Q&A (въпроси и отговори), да научат повече за очакванията, навиците и нагласите на своите клиенти. За да бъдат подпомогнато насрочването на срещи с компании от типа на автокъщи, стилисти или такива, които предлагат услуги за дома, е създадена нова категория платформа, чрез която потребителите ще могат да заявят час за дистанционна разговор –среща чрез Месинджър, а не да посещават офисите на компаниите.

 

БИЗНЕС КАТАЛОГ В WhatsApp

 

Потребителите и бизнесът ще могат да намерят чудесен начин за свързване чрез WhatsApp. През следващите месеци хората ще могат да видят подготвения нов бизнес каталог в платформата и да си чатят с компаниите. В каталога бизнесът ще представя стоките и продуктите си, за да могат да улеснят търсенето и комуникацията с потребителите.

 

ФЕЙСБУК ЩЕ СЪБИРА ХОРАТА В ГРУПИ И ЩЕ ГИ СВЪРЗВА ОФЛАЙН

 

Хората винаги са търсели Фейсбук, за да се свързват с техните приятели и семейство, преодолявайки географската отдалеченост, но социалната мрежа във времето стана много повече от това – тя също е място за връзка между хора, които споделят еднакви интереси, хобита, емоции. Промените на екипа на Фейсбук са насочени към това групите да бъдат във фокуса на внимание на социалната комуникация, като така освен намиране на нови приятели онлайн се създават и мостове за комуникация извън виртуалната реалност в мрежата между хората.

 

Новият дизайн на F5 ще бъде по-лесен, по-бърз, по-завладяващ, като наистина ще постави общностите в центъра. Платформата ще Ви улесни в намирането на всичко онова, което търсите и ще модернизира най-търсените и използвани функции.

 

Ползвателите ще започнат да виждат в непосредствено бъдеще постепенното обновяване и актуализации, а новият десктоп ще бъде стартиран до няколко месеца.

 

Във Фейсбук има десетки милиони активни групи. Днес над 400 милиона души принадлежат към определени онлайн общности, които считат за значими. Разработени са нови инструменти, които ще улеснят сърфирането в търсене и взаимодействие на потребителите по интереси.

 

НАЧИН ЗА СРЕЩА С НОВИ ПРИЯТЕЛИ

 

Екипът на Фейсбук създаде панелът Meet New Friends, за да подпомогне хората да започнат нови приятелства с хора, които са част от съвпадащи общности като училище, работно място, град и т.н. Когато инструментът е включен, то Вие ще виждате само други хора, които са отворени за среща с нови приятели от категориите на съвпаденията.

 

През лятото ще бъде въведен и нов раздел „Събития", където потребителите ще могат да виждат всичко най-значимо в близост до тяхното географско местонахождение, да получават напътствия и препоръки, да откриват местни компании и да организират съвместно с приятелите си общи посещения на прояви.

 

ИНСТАГРАМ – СЪЩО ОБНОВЕН

 

От следващите седмици хората ще могат да пазаруват от любимите си марки или компании без да се налага да излизат от Инстаграм. Вече няма нужда да правите скрийншот или да търсите в други платформи повече информация за продукта или услугата. Всеки в платформата ще може да пазарува директно чрез натискането само на един бутон.

 

Потребителите ще могат да събират средства за каузи пак в рамките на платформата Инстаграм. Чрез стикера за дарение в „Истории" ще могат да бъдат генерирани дарения или да бъдат мобилизирани кръговете Ви от приятели и съмишленици в групите. На първо време това ще бъде достъпно само за територията на САЩ, а на следващ етап услугата ще бъде предоставена и за потребителите от другите страни.

 

Ще бъде въведен и нов дизайн на камерата, включително бутон „Създаване", който ще дава лесен начин за споделяне на фото и видео. Инструментите за ефекти и интерактивните стикери ще бъдат дообогатени.

 

PORTAL СЕ РАЗШИРЯВА В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН

 

Платформата Portal вече започва своето разширение. На първо място от САЩ към Канада, а през есента ще се появи платформата и в Европа. WhatsApp ще бъде интегриран в Portal, като връзките ще бъдат шифровани. Така потребителите ще могат да се свързват със своите приятели, независимо дали са логнати в WhatsApp и/или Месинджър .

 

Portal ще може да дава информация за рождени дни, събития и други. През платформата ще може да бъде изпращано видеосъобщение до любимите Ви хора, независимо дали те в момента са на линия или не. Благодарение на партньорството с Амазон ще бъдат добавени повече визуални функции, включително Flash Briefing – интелигентен контрол на устройства и техника във Вашия дом. Portal ще интегрира в себе си Facebool Live, за да могат потребителите да споделят специалните съкровени моменти с най-близките си приятели в реално време.

 

Порталът SuperFrame ще Ви позволи да показвате любимите си снимки, дори когато не можете да отговорите на повикване. Ще можете да добавяте снимки от Фейсбук и Инстаграм. Приложението вече е стартирано, а по-късно през лятото ще даде възможност за добавяне на снимки от ролковия Ви фотоапарат.

 

На форума стана ясно, че повече от един милиард души използват Spark AR, а потреблението на платформата всеки месец отчита стотици милиони потребители през Месинджър, Фейсбук, Инстаграм и Портал. Spark AR студио вече поддържа свои версии за Windows и за Mac, като са добавени нови функции и функционалности за създаване и свързване с другите платформи.

 

Бяха представени и двата най-нови модела слушалки за виртуална реалност - Oculus Quest and Oculus Rift S, които ще бъдат в продажба от 21-ви май. Първият модел позволява да играете на всякакви игри без да сте свързан с компютър, а вторият модел – доразвива визуалната реалност с допълващи измерения и пълнота на многоизмерното изображение. Стартовата цена след заявка през oculus.com е $ 399.

Станете почитател на Класа