Водещ в bTV работи за БСП на конгреса им?

Водещ на публицистично предаване в bTV работи за БСП по време на заседанието на конгреса им миналия уикенд, алармират наблюдатели на събитието. Присъствали в залата коментираха, че са забелязали активна роля в събитието да взима Мартин Карбовски. По думите им журналистът е бил в ъгъла на продукционния екип и е давал команди за случващото се. За капак - водещият на “Втори план” се е обаждал, за да обобщава резултати или подпомага броенето при гласуването в залата.

 

Макар Мартин Карбовски никъде да не влиза в кадър на live streaming-а на събитието на партията, на моменти в залата се чува глас, който дава основателни съмнения, че журналистът е бил ангажиран със събитието, пише topnovini.bg

“Аз никога не бих гласувал вляво”, заявява Карбовски в предаването си по TV7 преди около пет години. През 2016-а обаче пуска в сайта си коментар “BSP Forever! Или защо разпадането на БСП не е добро за никого…” Материалът вече не е наличен онлайн, но постът в официалния му профил продължава да излиза при търсене. Същият този профил рекламира и предаването му “Втори план”.

 

 

В тази връзка възникват следните въпроси:

 

1. Работил ли е под каквато и да е форма журналистът Мартин Карбовски за събитието на БСП? Ако да - при какви условия?

2. Редно ли е водещ на публицистично предаване, излъчвано преди новините, да се ангажира в организацията на политическо събитие?

3. По същество, подобен казус не противоречи ли на Чл. 11. (2) от Закона за радио и телевизия (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2010 г.) “Журналистите и творческите работници, сключили договор с доставчици на медийни услуги, не могат да получават инструкции и указания за упражняването на тяхната дейност от лица и/или групи извън органите на управление на доставчиците на медийни услуги”?

4. Има ли връзка евентуална работа на Мартин Карбовски за БСП с излъчения преди Нова година брой на “Втори план”, посветен на президентската съпруга Десислава Радева?

5. В контекста на събитието на БСП, излъченото предаване и друга алинея от гореспоменатия член - (5) (Изм. - ДВ, бр. 12 от 2010 г.) “Между собствениците и/или управителните тела на доставчиците на медийни услуги и журналистите, сключили договори с тях, могат да се договорят редакционни статути за работата в областта на публицистиката” - включва ли редакционният статут на Карбовски, уговорен с bTV, специален брой с президентшата? Все пак заявката на предаването е за “нов и оригинален поглед върху човешките истории, нюансите и контрастите на различния начин на живот, мечтите и малките радости на обикновения човек”.

6. Включва ли редакционният статут възможността външният продуцент на публицистично предаване да работи за политическа партия?

7. Ако Мартин Карбовски наистина е участвал на конгреса на БСП, то как това се отнася към чл. 3.1 от Етичния кодекс на българските медии, подписан от bTV, гласящ “Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния”?

8. Как се отнася работата на Карбовски в тази хипотеза и към чл. 3.4 “Ние не приемаме каквито и да било лични, политически или финансови стимули, които могат да повлияят на нашата способност да предоставяме на обществото точна информация”?

Станете почитател на Класа