Бен, Берлин и новите дрехи на БНТ

Цели 10 години минаха, откакто БНТ не беше променяла визията си - до 10 септември, когато обществената телевизия промени и логото, и графиките, и музиката зад заставките си. Четирите програми на медията получиха нов облик, а всяко от емблематичните предавания - от сутрешния блок до "По света и у нас" и "Панорама" - открива сезона с нова шапка.

Всичко ново, което виждате от екрана на БНТ, е резултат от усилията на екипа на Николай Тонков - Бен, дизайнер, креативен директор на базираното в Берлин студио formschlag, идеолог на "преображението" в националната телевизия.

Автор е на десетки визуални коцепции, включително за български и чуждестранни медии, а през 2013 г. стана популярен с "Like.Bulgaria" - една от редките позитивни кампании за България, която даде различна и оптимистична перспектива към страната.

За новата концепция в образа на БНТ, за вдъхновението от миналите поколения и за удоволствието от прагматичния и чист дизайн - разговаряхме с Николай Тонков.

 

 

- С какво една почти 60-годишна, относително консервативна институция като БНТ представлява предизвикателство за дизайнерите във formschlag?

- От малък обичам да гледам телевизия. С тази телевизия израснах, за мен тя винаги е била и ще бъде най-добрата телевизия в България.

За голяма жалост през годините, и то най-вече след 1990-а нещата рязко се промениха. Бих ги нарекъл "експериментални години". Надявах се, че с навлизането на интернет и възможността да се гледат над 200 канала, дизайнерите ще имат възможност да видят какво и как се прави навън. Уви, не се случи.

Започнаха да се правят безумни 3D-анимации с липса на вкус. Всичко на парче. Такъв беше и цялостният облик на медията дълги години, според мен. Един прави едно, друг друго, липсваше концепция и цялостност.

Така през годините хората свикнаха да гледат грозни неща.

Точно това беше основното предизвикателство за мен. От много години много исках и се надявах, че някой ден ще имам възможност да го променя.

- Какви недостатъци трябваше да се поправят с новия дизайн? Какво трябва да "казва" БНТ на аудиторията си с новия си облик?

- Цялостен концепт за дизайн никога не е имало. Разполагах с доста време да проуча всичко това, което е правено до момента. Исках много да запазя логото на Стефан Кънчев, но на финала взех решение, че това ще бъде фатална грешка.

Според мен неговото лого е предостатъчно манипулирано и много често грешно имплементирано и амортизирано през всички тези години. Просто има лога, които не подлежат на редизайн. Вторият аргумент, който имам, е, че не може през 21 век, когато всичко е дигитализирано, една аналогова антена да бъде лого на водеща медия в България.

Така започнах от нула. Комбинацията от трите букви БНТ е доста сложна. Намерих решението с точките - така направих първо логотипа с четирите точки, които символизират digital dots, както и четирите канала. Избрах квадрата като основна форма, защото ми беше важно тя да бъде запазена.

Основното лого на телевизията е доста модуларно. От него произлизат и логата на четирите канала, които могат безпроблемнно да се имплементират във всякакъв вид медия.

 

 

Използван е шрифт, който е специално оптимизиран за телевизията. Много важен факт е, че за първи път във всички формати се използва българска кирилица, а не руска.

Обучихме хората в телевизията да работят правилно с шрифта по зададените параметри. Реализацията на проекта от ниво концепт, продукция и техническа имплементация продължи месец и половина. В момента тече процес на надграждане и "фини настройки".

 

 

- Работили сте по логата на много частни телевизии - включително Нова ТВ, ТВ7, Re:TV, Kanal D, Viasat 1, и др. Каква беше разликата, когато трябваше да подходите към идентичността на обществена медия с 4 различни по профил програми?

- БНТ е обществена медия, консервативна и сериозна. За мен е неразбираемо например логото на БНР. Незнам какво е целил дизайнерът с този техно шрифт, но за мен той е непододходящ за национална медия. Аз избрах класически форми на дизайн, пропорционална типография във всякакви разрядки и символи. Основният цвят на БНТ е маслено сив - един неутрален цвят, обединяващ цветността на четирите канала, които са различно тематизирани.

Така и финалната картина се доближава максимално до съдържанието на медията. Студията се ребрандирани в същата визия, както и опаковките на предаванията. Всичко стои елегантно, ненатрапчиво и красиво.

- Доколко визията отговаря на политиката на медията?

- Аз от политика не разбирам, но съвместната работа с всички екипи на предавания беше много добра и ползотворна. Всички хора, които работят там, се идентифицираха веднага с новата визия. Според мен това е най-важното. Да има позитивна промяна, която да бъде и стимул за работа.

 

 

- През колко различни вариации се мина, преди да си кажете "Това ще е новото лого на БНТ"?

- През нито една. Аз имам много голяма фантазия и усет. При мен нещата се раждат веднага. Рутината, която имам, е също важна, тя влиза в действие веднага и остава само да пресъздам нещата технически. Не знам как да го обясня, но при среща с клиент още докато ми говори, аз знам какво ще му предложа.

Тук случаят беше още по-добър. Беше ми дадена пълна свобода на действие, която аз оцених. Предложенията, които направих пред 10-членната комислия още на ниво концепт, беше единодушно приета. Това е изключително важно за всеки креативен човек - да му се остави свобода и да не бъде ограничен.

- Освен логото на БНТ са променени и шапките на доста предавания, дори имената на някои от тях. Каква беше идеята или общата линия, която искахте да присъства във всяка от тях?

- Мое беше предложението имената на каналите да са само с цифри (досегашните програми БНТ HD и БНТ Свят вече са прекръстени на БНТ 3 и БНТ 4). По този начин всичко изглежда по-компактно и запомнящо се. Запазихме техните цветове, като ги опреснихме в по-модерни нюанси.

Цялостната унификация в анимацията произлиза от правоъгълната форма в логата на каналите. Тя се разгръща на целия екран в различни форми в доста константна анимация.

БНТ-1 СУТРЕШЕН БЛОК / Opener from formschlag on Vimeo.

Нарочно не е търсена динамика, а спокойствие за окото на зрителя - т.нар. flow. Това беше от изключително значение за нас. Доста пестеливо сме използвали 3D-елементи и наблегнахме на flat дизайн, който е доста модерен в момента.

- Тийзър кампанията използваше елементи от оригиналните заставки на Българската телевизия от Стефан Кънчев. В мелодията на шапката на "По света и у нас" също е заимствана музиката от края на ХХ век - защо се върнахте с 20-30 години назад във времето, когато мислехте облика на БНТ за 2018?

- Много е просто. В България има мода нещата да се рушат и изгарят. Аз мисля, че има много стойностни неща, които задължително трябва да бъдат запазени и показвани на следващи поколения.

Още когато започнах проекта, знаех, че ще върна лъчите на Стефан Кънчев. Целта на тийзъра беше да направи препратка от миналото в бъдещето.

Тук е и мястото да кажа че работата ми с Явор Русинов беше химическа магия. За мен той е мега талантлив музикант. Помолих го да преработи в нов аранжимент култoвата музика от 70-те. И мисля, че финалната версия е превъзходна.

Явор написа музиката за всички предавания и ме убеди да се вкарат български гласове. Предложихме го на телевизията и естествено беше прието, което ме прави изключително щастлив. Така пакетът аудио-видео е абсолютно завършен.

 

 

- Последната голяма промяна на логото на БНТ датираше от 2008 г. Твърде много или твърде малко са 10 години за преосмисляне на дизайна?

- Аз кандидатствах на този конкурс през 2008 и се класирах втори. Не мислех, че ще чакам десет години, но... така стана :). В Германия, например, телевизиите си опресняват визиите всеки сезон. Не знам защо тук няма подобна практика. Според мен това е много важно за самия зрител.

- Ако "добрите артисти копират, а великите артисти крадат", кои бяха най-добрите примери за ТВ-дизайн, които ви вдъхновиха за моделирането на новите "дрехи" на БНТ?

- Безпорно съм вдъхновен от германските телевизии, защото живея в Берлин от 30 г. Германският дизайн е много чист, прагматичен. Tипично. На мен това ми харесва, но както и другаде, така и в дизайна има актуални модни течения.

В днешно време е доста трудно да избягаш от клишета, защото живеем в свят, в който има всичко. Въпреки това ние се постарахме да направим нещо, което носи своя собствена идентичност. И това е само началото.

 

 

 

 

В този свят има също обаче и правила. Живеем в пазарна икономика. Трябва да си най-бързият и най-добрият, не е достатъчно само креативно мислене и пиене на кафе в конферентната зала. Човек трябва да е способен по най-оптималния начин да вкара в действие тази креативност и да я продаде. В крайна сметка, на финала клиентът трябва винаги да остане доволен от резултата. Така вече 25 години успявам да се движа успешно по тази равнина.

Станете почитател на Класа