Арт съсловието към властта: 20% орязване на бюджета?! Забравете!

Представители на всички артистични гилдии и на съответните синдикати подписаха декларация, с която изразяват несъгласието си със съкращенията в културната сфера. Вчера тя бе изпратена до министър- председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министрите на културата и финансите Вежди Рашидов и Симеон Дянков и председателя на комисията за култура, гражданско общество и медии в парламента Даниела Петрова. Творците застават срещу постановление №76 на МС за 10-процентно съкращение на разходите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити. Те не са съгласни и с решението на правителството за допълнителни съкращения на бюджетните трансфери с още 20 процента.
Авторите на декларацията настояват да не се пристъпва към никаква реформа, преди да е изработена национална стратегия за развитие на българската култура. Тази стратегия трябва да бъде изработена при пълна прозрачност и широк публичен дебат. А планираното отнемане на 17 милиона от артсферата според творците я осъжда на смърт. В спешен порядък трябва да бъдат преразгледани бюджетните рестрикции в областта на културата с оглед да се съхранят жизнените й функции.
„През последните 20 години културната сфера бе и продължава да е обект на най-големи финансови ограничения от страна на всички управляващи. Поредното съкращаване ще бъде катастрофално за българското изкуство, то ще прогони от страната и последните таланти на България“, поясни за „Класа“ проф. Жени Захариева, председател на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България. Според нея бюджетът на културните институти не би трябвало въобще да се реже, тъй като те изпълняват особена функция в обществото.
Като пример на добро финансиране на културни институции са столичните общински театри, разясни пред „Класа“ директорът на Националната опера Пламен Карталов: „Моделът, който Бойко Борисов наложи като кмет за издръжка на общинските театри, е възможно най-добрият. Той би могъл да послужи за пример за решаване на проблема в цялата държава. България вече е член на Европейския съюз. Тоест ние можем да ползваме привилегиите на европейските практики. Софийската опера например, чиито показатели са отлични, работи успешно на принципа на копродукциите “, обясни проф. Карталов.
Въпросът за затваряне на театри и опери не стои на дневен ред, обеща премиерът Бойко Борисов на последната си среща с театрали в края на миналата седмица. На срещата е била обсъдена възможността културните институции да преминат на делегирани бюджети, които те сами ще могат да управляват, а и да привличат приходи, различни от държавните.


В НАТФИЗ чакат „от умрял писмо“

Преди повече от месец преподавателите от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” са изпратили писмо от 15 страници до министъра на културата Вежди Рашидов, в което обясняват на какъв принцип функционират театралните системи в цяла Европа и правят предложения как биха могли да се приложат и у нас печелившите модели, вместо да се опитваме да откриваме топлата вода. Отговор от министерството и до този момент няма.
Един от инициаторите на писмото, режисьорът проф. Красимир Спасов, споделя тревогата си от факта, че „Министерството на културата демонстрира пълно невежество по отношение на това как функционира една театрална система.“. Според режисьора нищо положително няма да се случи, докато решенията се взимат централно и все още се надява министър Рашидов да покани в работната група специалисти от театралните среди.



Станете почитател на Класа