Сбъркаха Павел Койчев с Пабло Пикасо

Женски торс на скулптора Павел Койчев, изложен в Музейната галерия за модерно изкуство, бе обявен в пресата за творба на Пикасо. Объркването стана ден преди официалното откриване на експозицията, когато все още не бяха поставени надписи към отделните графики и платна. Бронзовият торс, изработен в едър мащаб, е разположен пред еротичните рисунки на Пикасо. Той удивително се вписва в стила на легендарния испанец, а закръглените форми приковават вниманието на публиката още при влизането в галерията. Диана Пикасо, внучката на гения, също се захласна пред изумителната скулптура.
„Поласкан съм от това объркване – каза вчера за „Класа“ скулпторът Павел Койчев. -Да те сбъркат с Пикасо е повече от комплимент. Чувствам се и щастлив, и горд. И съм много доволен, че на централно място в столицата – на ул. „Оборище“ 10, вече съществува една толкова атрактивна галерия, където ще имаме възможност да видим творчеството на световни художници, смятани за еталони в модерното изкуство“.
Присъствието на Павел Койчев сред рисунките на Пикасо, Шагал и Миро съвсем не е случайно. Към галерията за модерно изкуство проявяват интерес арт експерти от САЩ, където българският скулптор е добре познат. През 1999 година, в навечерието на Милениума, Павел Койчев бе избран да представи България в мащабния проект „Световни артисти в края на хилядолетието“. 35 майстори от всички краища на света представиха свои творби, които бяха изложени в сградата на ООН в Ню Йорк през октомври 1999-а. Трите малки пластики на Павел Койчев направиха много силно впечатление на световната артистична общественост, която се събра на откриването на изложбата. Проектът бе финансиран от световни фондации, подкрепящи изкуството, а имената на участниците в експозицията влязоха в световни каталози. Така Павел Койчев основателно се нареди сред най-големите скулптори на нашето съвремие. А експертите, които подбират експонатите за галерията на „Оборище“ 10, основателно са спрели своя избор и на самобитния български творец. Негова скулптура е изложена и пред фасадата на галерията, за да подскаже, че в новото духовно средище ще присъстват утвърдени творци на модерното изкуство от всички географски ширини.

Станете почитател на Класа