Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.04.2024
  • Share:

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди.

 

 

Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под роклята" и "Черна светлина".

По думите на Никифоров книгите са нещо, което осветява живота по един вълшебен начин, затова той честити празника на всички писатели, издатели, читатели и любители на книгата.

Писателят не назовава конкретни идеи и цели, които следва в писането, тъй като водещи в неговия творчески процес са интуицията и вдъхновението. Ето защо книгите си самият Никифоров определя като леко объркващи и "междувидови".

Като читател в последните години Никифоров предпочита документална литература, от която, разбира се, черпи факти и вдъхновение за своите романи. Съчетаването на метафори, ритъм, структура, герои звучи лесно, но е трудоемък процес, който  му отнема около четири години с всяка една книга, казва Никифоров.

"С всеки един роман се опитвам да постигна нещо ново от това, което съм правил преди, като си давам ясна сметка, че всеки роман е стъпка към следващия. Има кръстосвания, влияние на една идея върху друга", споделя писателят.

Никифоров говори с желание и лекота за романа, който пише в момента. По думите му това е експеримент, който досега не е срещал в нашата литература. Бъдещият роман ще се нарича "Бяла светлина" и ще разказва  същата история като в "Черна светлина", но през погледа на женски персонаж.

 

Станете почитател на Класа