Тайнствата на домашната лечебна обредност в новата книга на Серги Гьошев

Тайнствата на домашната лечебна обредност в новата книга на Серги Гьошев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.04.2024
  • Share:

Дългогодишният журналист в програма "Христо Ботев" издаде поредната си книга с интригуващото заглавие "Господ няма да ми се сърди". В нея авторът описва и тълкува народните лечебни практики, чрез които българите християни от незапомнени времена са се справяли с телесното и душевното страдание на ближния.

 

 

 

Главните носителки и пазителки на знанието и своеобразни жрици в домашното светилище са жените баячки. Повече от четири десетилетия журналистът събира техните истории, мъдрост и доказателства за дълбока вяра и отдаденост на добродеянието. Те му доверяват "тайните" си думи и ритуали, с които лекуват многобройни болести и болежки.

Не изричането на "магическите" формули и извършването на ритуалите обаче е това, което носи изцеление, убедил се е авторът, а личният избор на човека на Кого се уповава и от Кого търси подкрепа. Отречени и порицани от официалната църква, недопускани до светите тайнства, жените баячки остават верни на Бог и тъкмо Неговият образ, послания и повели прозират в думите и действията им, твърди Гьошев.

https://static.bnr.bg/gallery/cr/67883555eba3fccef4a28a8d3e1801d0.jpg

Освен оригиналния и смел прочит на народните лечебни обреди, книгата съдържа безценен документален материал и приказно красиви образци на словесното творчество: "Одила звездица поземи, па се на небо качила и отвисоко милостиво погледнала… И се на злината страшна заканила и милост към нея немала. И она побегнала от Божието дърво подгонена у пусти гори, там да си яде, там да си спи. Амин!"

Станете почитател на Класа