Стартира Национална изложба на карикатурата 2024

Стартира Национална изложба на карикатурата 2024
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    04.04.2024
  • Share:

Националната изложба на карикатурата е ежегоден преглед на най-високите постижения на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата.

 

 

Организатор на изложбата е СБХ, секция "Карикатура". Нейната цел е да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България, да допринася за популяризирането на творчеството на българските карикатуристи в страната и в чужбина, както и да популяризира изкуството сред младото поколение. Откриването на събитието ще се състои на 4 април 2024 (четвъртък), 18:00 часа, СБХ, "Шипка" 6, зала 2А. Подробности по темата разказа художникът Валери Александров (▼), куратор на изложбата.

 

Валери Александров-Валекс

 

 

Музеят на хумора и сатирата в Габрово посрещна своя 52-и рожден ден на 1 април. Акцентът на събитието е била юбилейната изложба на карикатуриста Ивайло Цветков, озаглавена "60 диоптъра КАРИКАТУРОгледство".

"Връчих диплома на Ивайло Цветков за посланик на годината на карикатурата въпреки, че колегите от България са много и го получават това звание всяка година според участията си в чужбина. Обаче Ивайло е нещо дори като министър на външните работи на карикатурата. Ходил е в цял свят и толкова много награди е печелил", каза Александров.

По думите му творбите, които ще участват трябва да са рисувани през годината, но се допускат и такива, които не са участвали, но са хубави. В изложбата рисунките наброяват около 250, а наградите се раздават преди откриването. Конкурсът се е провеждал на една дата, два-три дена преди откриването на изложбата, за да има време за закачане на произведенията.

"Беше само на една дата, но аз откакто са ме избрали втори мандат за секретар на секцията, биг бос, дадох повече свобода и демокрация, да си ги носят по-рано и да се събират някъде там, има достатъчно място. Защото удобството трябва да бъде не на администрацията, а на ползвателите", каза Александров.

 

 

 

Той посочи, че по-начинаещите карикатуристи обикновено търсят смешката, битовия хумор, а тези които имат повече усет започват графично да търсят каламбура. Освен това сподели, че няма ограничения, освен морално-критичните критерии журито. То не би допуснало творби, чиито граници преминават добрия тон.

"Детската карикатура е интересно нещо, защото гледам, че сме много застаряващи художници в тази област, които сме привлечени от това изкуство на ироничната графика. Превръщаме се в класици, но никога няма да станем сенсеи, ако не сме подготвили някой ученик. Опитвам се да вкарвам детските изложби, за да се привличат деца и българчета от чужбина също. Там има много неделни училища, 450 от всички континенти", отбеляза Александров.

 

Творбите могат да бъдат видени до 23 април 2024 г.

Станете почитател на Класа