"Съветски дънки" - когато чифт панталони са по-опасни от ядрено оръжие

"Съветски дънки" - когато чифт панталони са по-опасни от ядрено оръжие
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.04.2024
  • Share:

Време е травматичното минало, което споделят народите от Източна Европа, да бъде погледнато под друг ъгъл, казва съсценаристът на латвийския сериал

 

 

 

Време е травматичното минало, което споделят народите от Източна Европа, да бъде погледнато под друг ъгъл. Да видим и да изследваме как хората в убийствено трудни ситуации намират начин да оцелеят.

Това мнение изрази в интервю за БНР Теодора Маркова, журналист и съсценарист на латвийския комедиен сериал "Съветски дънки", който бе отличен с две награди на най-големия фестивал за сериали в Европа - "Series Mania".

"По времето на социализма в една латвийска клиника са произвеждани незаконно копия на най-известните американски дънки. Видях в това огромен абсурд – че в разгара на Студената война пропагандата става толкова целенасочена срещу западната култура, че един чифт панталони стават по-опасни от ядрени оръжия.

 

 

Целта ни беше този парадокс и този абсурд - цялото КГБ е впрегнато да търси къде се намира фабриката за дънките, дънките като признак на свободата, на свободомислието – това беше нещо, което ни запали", разказа Маркова в предаването "Преди всички".

"Обикновено сме свикнали тази епоха да бъде описвана в много черни краски. Ние избрахме друг жанр", обясни тя.

"Да излезеш от хватката на пълния драматизъм и да погледнеш нещата отстрани, помага да си простим, да си подадем ръка. "Обуването" на тези дънки беше начин да проверя всичките  герои – от едната и от другата страна, какво ги движи, как всички имат своята истина и стават жертва на една бездушна система."

Жанрът на филма би улеснил днешното младо поколение да разбере повече за онова време, смята Теодора Маркова, според която младите сега са чували думите "комунизъм" и "диктатура", но "не знаят почти нищо".

ветовното разпространение на сериала, който се състои от 8 епизода, започва от есента, съобщи съсценаристът.

Теодора Маркова изрази надежда вторият сезон, който се обмисля, да бъде копродукция между България и Латвия.

 

Станете почитател на Класа