"Планетите" на Густав Холст е сред десетте най-обичани класически произведения за 2024 г.

"Планетите" на Густав Холст е сред десетте най-обичани класически произведения за 2024 г.
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.04.2024
  • Share:

"Планетите" на Густав Холст е сред десетте най-обичани произведения в класическата музика за 2024 г. в класацията Classic FM Hall of Fame. Резултатите от най-голямото проучване за предпочитанията в класическата музика, което се провежда от 1996 г. в Обединеното кралство, бяха обявени по време на Великденските празници в католическия и протестантския свят.

 

 

 

"Планетите" са на седмо място, като симфоничната сюита на Холст изпреварва шедьоври като Деветата симфония на Бетовен и музиката на Джон Уилямс от "Списъкът на Шиндлер". За поредна  година първото място заема Вторият клавирен концерт на Рахманинов.  

На 5 април, петък, от 19.00 ч. в зала "България" Симфоничният оркестър на БНР ще изпълни "Планетите" на Густав Холст  под палката на главния си диригент Константин Илиевски. Симфоничната сюита, наричана „астрологична епопея“, дава името на концерта "Поглед към Вселената".

"Планетите" е най-известното произведение на Густав Холст с философски дълбини, могъща оркестрова звучност и пленителна мелодичност. Творбата, вдъхновена от астрономията и митологията, е в седем части, всяка от които посветена на планета от Слънчевата система (без Земята). Първото цялостно изпълнение на сюитата е през 1920 г. под диригентството на Епълби Матюс, а първият запис е през 1926 г. за HMV под палката на автора. Оттогава творбата е записвана от диригенти  като Херберт фон Караян, Ленърд Бърнстейн, Лорин Маазел, Дьорд Шолти, Зубин Мета, Шарл Дютоа, Джеймс Ливайн, Андре Превен, Леополд Стоковски, Саймън Ратъл и др. В изпълнението на това грандиозно произведение в зала "България" ще участва и женският състав на Смесения хор на БНР, подготвен от Любомира Александрова.

 

 

Радиосимфониците ще изпълнят и Концерт за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел със солист младия виртуоз Ивайло Василев. Точно пет години след дебюта си с Радиосимфониците, Ивайло отново застава пред тях, вече 16-годишен и с впечатляваща колекция от над 30 награди от международни конкурси, в голямата си част Първи и Гран-при. Ученик на проф. Борислава Танева, той е финалист е в едни от най-престижните конкурси и фестивали по света като Cliburn Junior Festival and Competition (2023), "Wunderkinder" (Италия, 2018), "Astana Piano Passion" (Казахстан, 2017),  "Москва встречает друзей" ( Москва, 2019) и др. Незабравима остава блестящата му победа в Международния конкурс „Щелкунчик“ (2018). Седмици преди концерта с Радиосимфониците, Ивайло Василев се завърна от двумесечно успешно турне в САЩ, където изнесе рецитал и 18 концерта.  

Клавирния концерт в сол мажор на Морис Равел е изпълнен за пръв път в зала "Гаво" в Париж през 1932 под диригентството на автора и постига огромен успех. Веднага е представен и на дълго турне в много европейски страни, където публиката го приема с овации. В Концерта има джаз и нова музика, много колорит и ведрина, на фона на които се откроява виртуозната клавирна партия. Ивайло Василев я изпълни блестящо през 2021 г. във фестивалната програма на "Софийски музикални седмици".

С изпълнение на "Очите на нощта" Радиосимфониците ще почетат 100-годишнината от рождението на Константин ИлиевСъздадено през 1987 г., това е последното произведение на един от най-значимите съвременни композитори и представител на български музикален авангард. През този сезон програмата на всеки концерт на Симфоничния оркестър на БНР включва творба от български автор. 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" в СУ "Св. Климент Охридски", Департамент "Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа