Изложба в НС разказва за новия столичен храм "Св. патриарх Евтимий Търновски"

Изложба в НС разказва за новия столичен храм "Св. патриарх Евтимий Търновски"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.04.2024
  • Share:

Тематична изложба във връзка с дейностите по изграждането на новия православен храм "Свети патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал "Люлин 9" ще бъде открита на 3 април в сградата на Народното събрание. Експозицията може да бъде видяна до 10 април.

 

 

 

От Сдружение "За национален и духовен възход - Свети Патриарх Евтимий Търновски" и членовете на църковното настоятелство ще представят снимки от етапите на реализацията на мащабния проект, като подчертават, че той е най-големият в страната по рода си през последните 35 години.

Новостроящият се храм, посветен на един от най-всеотдайните ни духовници и книжовници, се гради изцяло с дарения и е подкрепен от Българската православна църква, от Столичната община и от район "Люлин". Той е своеобразен притегателен център за жителите и гостите на квартала.

Проектът е дело на екип от 13 архитекти, а основният камък беше положен тържествено на 20-и януари 2022-ра година от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. В завършен вид се предвижда храмът да бъде на три етажа, с разгърната площ от почти 2000 квадратни метра, височина на камбанарията 29, а на кубето – 26 метра. Целта на изложбата е да се сподели добрият опит, и да се насочи вниманието на обществото към православието, културата и традициите.

В България няма друг храм, кръстен на св. патриарх Евтимий, а всичко, което се извършва е надежда, че значими неща могат да обединяват, допълват организаторите. Всички желаещи да станат съпричастни към проекта, могат да дарят за градежа на специално открита банкова сметка.

Станете почитател на Класа