Юбилейна изложба на възпитаници на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в СБХ

Юбилейна изложба на възпитаници на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в СБХ
 


Classa.bg / Иван Върбанов



Съюзът на българските художници /СБХ/ откри експозиция с творби на възпитаници на Националната гимназия по полиграфия и фотография /НПГПФ/. Изложбата, която бе открита в 15 часа на 13 февруари в галерията на СБХ - на ул. "Шипка" № 6, ет. 1, зала 1 В, е част от празничните събития, с които се честват 100-годишнината на училището на Министерство на културата.

Публиката ще види 87 работи в областта на приложната графика - шрифтове, екслибриси, произведения на комбинаторни форми на полиграфисти, компютърно изработени дизайни, 23 фотографски изображения - репортажи, портрети, концептуални кадри, пейзажи, а така също плакати и анимации - комикси и типажи.

Творбите са дело на ученици и действащи вече творци, направени през последните две години.

В поздравителния адрес на министър Кръстю Кръстев се посочва, че Министерството на културата заслужено се гордее с гимназията - единственото в България училище за подготовка на специалисти по полиграфия и фотография и наследник на създаденото през 1923 г. Средно училище по книгопечатане и графически изкуства. През годините училището се развива и е в крак със съвременните тенденции и изисквания на обучението, както и с новите технологии. Изключителният професионализъм на педагогическия състав и отстояването на високи стандартите в образованието са в основата на възходящата тенденция все повече младежи да се обучават в различните специалности на училището.

Изложбата, която ще продължи до 24 февруари, ще бъде показана и в гимназията, а след това е предвидено и да пътува из страната.

Кулминацията честванията за 100-годишнината на училището по изкуство към Министерство на културата се очаква да бъде през месец април, когато ще се състои юбилеен концерт - спектакъл.

Директорът на гимназията - инж. д-р Цветанка Апостолова, е начело на училището вече 24 г. Сред значимите постижения на нейното дело е разкриването на новите специалности: графичен дизайн (2000 г.), компютърна графика (2008 г.), библиотекознание (2011 г.) и компютърна анимация (2012 г.). Училището разполага със съвременна модерна база, за целите на обучението са представени и най-старата техника, редом с най-новите технологии в областта на аудио-визуалните изкуства. Образователната институция има учебно производство затворен цикъл по полиграфия ( от предпечат до книговезка продукция) и фотография (студио, професионални видеокамери, дронове, цифрови апарати), зали за компютърна графика и анимация с Макинтош - оборудване, лаборатории с интерактивни дъски с видеодисплеи, библиотекарски софтуер и масив от над 10 000 тома книги, а и музейна сбирка, в която са включени богат брой разнообразни експонати, сред които машини за висок печат, печатарски и наборни съоръжения, копие на пресата на Гутенебрг - несъмнено е едно от най-фундаменталните открития в човешката история. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 




Станете почитател на Класа