Софийската опера откри голям музикален празник

Фестивалът „Афродита” в Пафос, Кипър, стартира на 4 септември вечерта с галаспектакъла „Лакме”, постановка на Софийската опера. Президентът на Република Кипър Димитрис Христосиас и кметът на Пафос Савас Вергас откриха единадесетото издание на феста, като подчертаха симпатиите си към България. И двамата завършиха своите поздравителни речи с обръщение на български език. Сред специалните гости на фестивала бяха министърът на образованието и културата Андреас Димитриу, много политици и бизнесмени, музикални критици и представители на различни европейски градове и оперни театри. Още през антракта след първо действие директорът на Софийската опера проф. Пламен Карталов получи лични поздравления от президента на Кипър, който изрази своя възторг от впечатляващата постановка на „Лакме”.
Над 2600 зрители аплодираха артистите и постановъчния екип. За първи път от основаването на фестивала се представя постановка, която се разгръща върху цялата средновековна крепост. Пламен Карталов постави „Лакме” специално за феста, разработвайки концепция, изцяло съобразена с архитектурата на средновековната крепост. “Лакме” е ситуирана на три нива. Замъкът на Пафос провокира въображението на мегарежисьора и той успя от една любовна и интимна опера да направи монументален и зрелищен спектакъл.
В спектакъла участват над 200 души – солисти, хор, оркестър и балет на Софийската опера, статисти от Кипър. В ролята на Лакме публиката аплодира Петя Иванова, Петър Найденов се изяви в ролята на Нилаканта, френският тенор Стефано Малбек Гарсия изпълни трудната партия на Джералд, а Диана Генова – Малика. Участваха още Александър Крунев (Фредерик), Силвана Пръвчева (Роуз), Теодора Чукурска (Елен), Цветана Христофору (Мисис Бентсън). Спектакъла дирижира Франческо Роза.
Общо три представления на “Лакме” представя Софийската опера по време на фестивала в Пафос. Животът в живописното курортно градче се подчинява на операта благодарение на българския гастрол. Билетите са отдавна разпродадени, като цените са 30, 50 и 80 евро. През трите фестивални вечери строго е регулирано движението на колите около крепостта, спряна е живата музика в заведенията, засилени са охраната и пропускателният режим. Публиката е многолика - англичани, руснаци, българи, много италианци, германци и поляци, повечето от които са в Пафос заради оперния фестивал „Афродита”. Коментарите на редовните зрители са, че до този момент не са присъствали на толкова зрелищна и интересна постановка.

Станете почитател на Класа