Излезе от печат колекционерско издание на „Бай Ганьо” с илюстрации на Чавдар Николов

Илюстрациите от 40-те години на Илия Бешков за „Бай Ганьо” са станали класика. Но те са десетина отделни рисунки, излизали във вестници и в отделни издания на неувяхващото произведение на Алеко Константинов. Досега няма цялостно илюстрирана книга на писателя.

 

Неостаряващият литературен образ, с черти на национален герой, продължава да живее и да шества все по-натрапчиво в обществения живот и в наши дни. И той естествено намери своя нов прочит в илюстрациите на един съвременен художник – Чавдар Николов. Той е илюстрирал изцяло ново издание на книгата.

През 1947 г. художникът и есеист Илия Бешков пише:

 

„Бай Ганю не е измислен литературен герой, не е и символ, а един действителен човек от плът и кръв; между впрочем — една политическа издънка на робството и злонравието — убиец, когото прокурорът не може да улови, тъй като Бай Ганю е и прокурор, и на власт, и в опозиция…”

 

Тези думи много подхождат и за днешната олигархия. И придават особено значение на новите илюстрации към „Бай Ганьо” от карикатуриста Чавдар Николов. Той е известен като един от авторите на вестник „Прас прес” и с анимираните си карикатури преди по-малко от две години в „Шоуто на Слави”, и в сайта „Терминално” сега.

Колекционерското издание на „Бай Ганьо” с негови акварелни рисунки излезе от печат тия дни, издадено от „e-press” – издателството на e-vestnik.bg.

 

Книгата продължава да е болезнено актуална, а илюстрациите от Чавдар Николов й придават съвсем съвременна насоченост.

 

„Трудно е да се определи какъв литературен вид е „Бай Ганю“, но в никое друго наше литературно произведение няма такава съдбовна връзка между автор и герой.

 

Илюстрация от Чавдар Николов към колекционерското издания на „Бай Ганьо“.
Алеко ненавижда Бай Ганю, преследва го навсякъде с убийствен и изобличителен присмех, а Бай Ганю угнетява до смърт Алековата просветена и жадна за благородство душа. Един безпощаден двубой, в който автор и герой си отричат всичко — и правото на живот дори” – пише Илия Бешков в краткото си есе.
Илюстрация от Чавдар Николов към колекционерското издания на „Бай Ганьо“.

Чавдар Николов в своите илюстрации е събрал комичното и гротескното, нарисувал е образи, които изразяват едновременно присмех и потискаща простащина и нахалство на героя.

 

На въпрос дали не го е страх, че може да си има неприятности за своите интерпретации на бай Ганьо – те удивително приличат на премиера Борисов – Чавдар се смее – „Ами какво да правя, като го рисувам, несъзнателно образът ме води натам, това излиза от ръката ми. Другият, който изниква като образ за бай Ганьо, е Александър Йорданов, ама има и други…“

 

 

Колекционерското издание на „Бай Ганьо“ с илюстрации от Чавдар Николов. Издателство e-press.

 

Чавдар Николов е завършил BIAD – Института за изобразителни изкуства и дизайн в Бирмингам. Става един от най-известните български карикатуристи в последните 20 години, с много международни награди. Работил е в няколко български вестника, преди 4 години беше изгонен скандално от Нова телевизия, където беше назначен на работа, а неговите карикатури бяха изтрити от четири сайта на медийната група, включително интервюта с него.

 

Така Чавдар волю-неволю се превърна в най-подходящият човек да изрисува съвременни илюстрации на непреходният „Бай Ганьо”.

 

e-vestnik

 

Станете почитател на Класа