Високо отличие за оперната прима Виолета Шаханова

На празника на българската писменост и култура Русенската община отличи с най- високата си награда „за цялостен принос към културата” Виолета Шаханова- Стамболиева.. Родената в Русе, оперна прима работи в продължение на 40 години всеотдайно за сцената и концертния подиум не само в Дунавската ни столица, но и за страната, като гостува с успех и в чужбина.

 

Оперната прима Виолета Шаханова | Thesite

 

Изпълни повече от 60 сопранови роли в един , наистина впечатляващ репертоарен диапазон – от предкласиката и класиката / Перголези, Моцарт, Верди до съвременността / Сергей Прокофиев, Франсис Пуленк, Парашкев Хаджиев / , както голям брой кантатно- ораториални творби и художествени песни – голяма част от тях за първи път у нас.

 

Виолета Шаханова гостува в Разград

 

Сред най- силните й постижения бяха: Сузана от „Сватбата на Фигаро”, Марженка от „Продадена невеста”, Дона Елвира от „Дон Жуан”, Зорница от „Луд Гидия”. Участва в големи наши и чужди музикални фестивали, направи студийни записи в: БНР, БНТ, Балкантон, Радио Прага, Радио Букурещ, Виена Модърн Мастърс и др. Получи наградите: Златната лира и Кристалното огърлие на Съюза на музикалните дейци в България и Златната антена за първата телевизионна оперна постановка на „Слугинята- господарка” от Перголези на БНТ.

Музикалната критика я определи като:

 

Сопраното Виолета Шаханова с личен и творчески юбилей - Arena Media

 

Достойна продължителка на голямата традиция от миналото, завещана ни от именити лирички в българския оперен театър като: Катя Попова, Райна Михайлова, Валентина Александрова” / проф. Розалия Бикс / , като: „Една от водещите камерни изпълнителки у нас, сред малцината, които поддържат на това изключително високо репертоара от една толкова трудна сфера”. / ИваЧавдарова/.В това 34-то издание на Оперния фестивал в Констанца най- силно впечатление остави у мен една българска певица, Виолета Шаханова. В изключително тежката моноопера на Пуленк „Човешкият глас”, която познавам от специализацията си в Париж, тя показа не ярка певческа дарба и музикалност, но и силен актьорски талант – игра като родена драматична актриса. А интерпретацията й в музикално отношение беше изключителна. Фразира великолепно, при това на перфектен френски...” / проф. Лудовик Бач, диригент/

 

 

Иглика ПЕЕВА

Станете почитател на Класа