Соня Йончева музицира вдъхновено под палката на маестро Найден Тодоров

Има певици, за които  определението "Дива"  важи с пълна сила. Мария Калас, Рената Тебалди, Гена Димитрова, Рената Ското, Мария Кияра, Райна Кабаиванска, Анна Томова - Синтова.  Те се изявяваха като истински богини по световните сцени, оставяйки ярка диря  с Вердиевите и Пучиниевите героини. В наши дни богините са далеч по-малко. Но е добре, че все пак ги има и че имаме удоволствието да ги слушаме наживо и в България. Чухме  Анджела Георгиу,  насладихме се на Елина Гаранча.  А преди броени дни - и на  Соня Йончева. Последната и изява в родината - на подиума в зала "България", се превърна в истински триумф.  Певицата бе избрала арии из опери на любимия си композитор  - Джакомо Пучини.  Той наистина и лежи - и като Тоска, и като Бътерфлай Соня е великолепна. В партньорство с младия тенор Михаил Михайлов тя постигна чудеса особено в любовния дует на Мими и Рудолф от първо действие на "Бохеми". И двамата изпълнители изтръгнаха сълзи от очите на публиката. Гласовете им са необикновено красиви,  височините и за двамата не са никакъв проблем. А характерните за Пучини  опасни интервали  въобще не ги притесняват.  Соня е не само голяма певица, но и удивително топла и непосредствена актриса.  А Михаил Михайлов  отвърна на топлотата и с топлота. "Красива двойка!  Колко жалко, че не играят в Софийската опера!", коментираше публиката. 

И двамата солисти разчитаха на великолепния съпровод на Софийската филхармония под палката на нейния директор - маестро Найден Тодоров. Той   сякаш дишаше с певците,   овладяваше оркесстъра така, че да не ни заглушава нито за миг. В това отношение Тодоров е безупречен - не случайно великата Райна Кабаиванска  работи само с него по време на своя традиционен майсторски клас, който се провежда  всяка   година  през септември.  Опитът на Тодоров с големите певици не е малък. Анджела Георгиу бе очарована от срещата си с него и се изказа най-ласкаво за диригенските му умения. 

След броени дни Софийската филхармония заминава за Виена, за да изпълни изцяло славянска програма в прочутата зала "Музикферайн". В австрийската столица Найден Тодоров е познато име - учил е там под ръководството на знаменити музиканти.  Ето защо се очаква залата да бъде наистина препълнена. 

Станете почитател на Класа