Лауреати от оперния конкурс в Талин пеят в „Капулети и Монтеки“ на сцената на Софийската опера

Лауреатите на оперния конкурс в Талин (Естония) ще се представят на сцената на Софийската опера и балет в концертно изпълнение на операта „Капулети и Монтеки", написана за по-малко от месец през далечната 1830 г. от Винченцо Белини. На диригентския пулт по време на двете ексклузивни представяния – единствено на 10-ти и на 14-ти ноември, ще застане лично артистичният директор на Международния конкурс за млади оперни певци „Клаудиа Таев" - маестро Ерки Пек.

 

Предложението към Маргарита Левчук и Абигейл Ливайс - да направят своя първи международен дебют на престижната сцена на Софийската опера и балет, с реализацията на белкантовата опера на Белини, идва от акад. Пламен Карталов, който чува даровитите изпълнители като член на журито на естонския певчески конкурс.

 

Концертното изпълнение на „Капулети и Монтеки" е предимство за публиката, която ще може да се наслади в пълнота на прецизността на музицирането на оркестъра и солистите: Маргарита Левчук /като Жулиета/, Абигейл Ливайс /Ромео/ и българите Петър Бучков /Капелио/, Хрисимир Дамянов /Тебалдо/ и Валентин Ватев /Лоренцо/.

 

margarita-levchuk-01

 

Маргарита Левчук се дипломира в Музикалната академия в Минск, но и придобива втора специалност – хорово дирижиране от Брестския музикален колеж „Григорий Ширма". Тя се присъединява към програмата за млади артисти на Болшой театър на Беларус през 2016 г. и още на следващата година става солист на оперната трупа. Завършва при проф. Людмила Щербакова, но участва в майсторските класове на Кристиано Манцони, Калуди Калудов, Лаша Никабадзе, Аксел Еверарт, Надин Кучър. Сред ролите, които вече има зад гърба си са: Царицата на нощта от „Вълшебната флейта" на Моцарт, Норина - „Дон Паскуале" на Доницети, Олимпия - „Хофманови разкази" на Офенбах, както и персонажите от оперите на Верди - Оскар в „Бал с маски", Джилда в „Риголето", Виолета в „Травиата".

През 2016 г. дебютира и в киното във филма „Ангел - хранител" на Максим Демченко, където изпълнява ролята на певицата Елен.

Лауреат е на национални и международни конкурси, сред които: "Клаудия Таев" в Пярну (Естония, 2017), Пезаро (Италия, 2018), "Bellano Paese degli Artisti" (Италия, 2018), Международния музикален конкурс (Берлин, 2018).

 

42128097 2210397749244914 9199365171124895744 o

 

 

Абигейл Ливайс е описвана от критиците като певица с артистичност, която е "безстрашна", "ослепителна", "впечатляваща" и "спираща дъха". Страстта й към вокалната музика е непрестанна. В началото изпълнява ирландска народна музика, а на 15 години признава, че се влюбва в операта. Професионалните й ангажименти я отвеждат в Торонто, Портланд, Синсинати, Юта, Филаделфия, Дойче опера - Берлин. Този сезон тя ще се представи в ролята на Ромео от „Капулети и Монтеки" и в Литва, а след София ще дебютира във Флорентинската опера в ролята на Керубино. Казва, че обича да интерпретира всякакви стилове – от барока до съвременната музика. Влюбена е в операта, но се изкушава и от заглавия, поставяни в музикалния театър – оперети, мюзикъли. Любимите й роли са Церлина от „Дон Жуан" (Моцарт), Розина от „Севилският бръснар" (Джакомо Росини), Дорабела „Така правят всички жени" (Моцарт), до Орфей от „Орфей и Евредика" на Кристоф Глук, Зиебел от „Фауст" на Шарл Гуно, Дидона от „Дидона и Еней" (Хенри Пърсел), Отавия от „Коронацияна па Попея"(Клаудио Монтеверди), принц Орловски от „Прилепът" на Щраус.

 

1404760 1675937796024248 7828183226445990256 o

 

ДИРИГЕНТЪТ ЕРКИ ПЕК: „БЕЛКАНТОВИТЕ ОПЕРИ СА ИДЕАЛ И ШКОЛА!"

 

Ерки Пек идва в България преди време – работи в оперните театри в Бургас и Варна. В София гостува няколко пъти, но само като турист, пътува с автомобил из цяла Европа. Бил е навсякъде - без Кипър и Ирландия, защото казва, че там е трудно да се обикаля с кола.

„Белкантовите опери се отличават – и спрямо Моцарт, и спрямо Верди", разказва маестро Пек. „Динамиките в оркестъра са винаги много различни. Най-трудното е да се намери баланс между солистите и оркестъра. Ние можем да правим това, защото точно там се крие майсторството и тънкостта. Диригентът трябва да разбира, че, ако в партитурата на Белини е написано фортисимо, то това не бива да се чете буквално, като при Верди или Пучини например. Всичко трябва да е характерно и образно, а звукът - дълбок, мек, игрив, кристален. Музиката трябва да е едно увлечение. Не трябва да се натиска. Най-важното е солистите да имат своята свобода, да бъдат оставени те да покажат своя глас, да излезе всеки детайл в музицирането. Всичко трябва да е подчинено на красивото пеене. Белкантото е най-блестящият стил, идеал, най-хубавата епоха в оперната музика, школа за всичко и всички!"

 

60556215 2890106704362922 5364639754451156992 o

 

Маестро Пек обича да дирижира, но посочва, че най-важното е да бъде създадена точната атмосфера в екипа и всички да бъдат настроени на една вибрация и честота – тази на истинската музика. „Ако искаш да бъдеш добър интерпретатор, музиката трябва да излиза от теб. Когато работиш с други музиканти, ти си длъжен да нямаш его, а да създадеш изкуство с доверие и в партньорство. Стремя се винаги да работя в екип с всички, да изградя връзка с всеки така, сякаш сме едно семейство от съмишленици. Едно от важните неща в диригентското майсторство е да умееш да създадеш атмосфера за хармонична работа", казва Ерки Пек.

 

Споделя, че в белкантовото изкуство всичко трябва да бъде построено според вокала, да бъде следван солистът. Посочва, че няма нищо по-високо от оперното изкуство, а белкантото трябва да бъде възприемано като вътрешно преживяване. Вярва, че най-важното за всеки е да остане човек. В днешните времена на глобализация, на интерактивност, изкуството е важно да бъде съхранявано. „Истината винаги ще бъде открита – ако не сега, веднага, то след време. Ако останем честни - в работата си и изкуството, тогава това ще бъде видяно и оценено. Операта отново ще заеме своето важно място. Не спирайте да създавате! Показвайте и търсете красотата и същността на истинското изкуство!", заключава Ерки Пек.

 

Двете концертни изпълнение на операта „Капулети и Монтеки" от Винченцо Белини ще бъдат представени на сцената на Софийската опера и балет ексклузивно само на 10-ти и 14-ти ноември 2019 г. от 19:00 часа.

 

Действащи лица и изпълнители:

 

Капелио - Петър Бучков
Жулиета - Маргарита Левчук
Ромео - Абигейл Ливайс
Тебалдо - Хрисимир Дамянов
Лоренцо - Валентин Ватев

ДИРИГЕНТ - ЕРКИ ПЕК
Диригент на хора - Виолета Димитрова
Концертмайстори - Людмил Ненчев, Мария Евстатиева
Корепетитори - Милен Станев, Светлана Ананиевска

 

Билети могат да бъдат закупени на касата на Софийска опера на ул.„Врабча" №1 или онлайн на www.operasofia.bg, както и на касите на Eventim и Easy Pay.

 

 

Станете почитател на Класа