ВАКОН издаде биографията на Нийл Армстронг

 

Единствената официална биография на Нийл Армстронг – астронавта, чиято „малка стъпка“ промени човешката история , вече  е  на книжния пазар. . Когато през 1969 г. „Аполо 11“ каца на Луната, първият човек, стъпил на повърхността й, се превръща в легенда. Нийл Армстронг е издигнат на пиедестал заради монументалното си постижение, но природната му скромност го подтиква да страни от медийния шум, с което си спечелва славата на отшелник.

 

https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/243/Image_7567243_128.jpg

 

Замръзналият във времето образ на лунен покорител се запечатва в световното съзнание и мъжът в скафандъра остава напълно непознат. Благодарение на ексклузивния си достъп до частни документи и семейни архиви историкът Джеймс Хенсън въвежда читателя в съкровения свят на обичания от милиони космически пътешественик.

 

http://az-deteto.bg/pic/article/picture/17138.jpg

 

Авторът се позовава на интервюта с над 120 души, включително 55 часа на откровения от самия Армстронг, и съумява да направи безпрецедентен анализ както на астронавта, така и на човека зад легендарното име. В приковаващ вниманието разказ за безбрежни простори, високи технологии и несъкрушима воля Хенсън описва една изключителна епоха от историята на астронавтиката и задълбочено проследява пилотската кариера на Армстронг, за когото летенето винаги е било начин на живот – от 78-те му бойни мисии като военноморски авиатор в небето над Северна Корея, през първите му полети отвъд атмосферата с ракетоплан Х-15, до осъществяването на първото скачване на апарати в Космоса.

 

С дързък щрих „Първият човек“ рисува портрета на един велик, но смирен герой, който показва на човечеството, че звездите са на една мечта разстояние.

 

За автора

 

Д-р Джеймс Хенсън е дългогодишен професор по история в университета „Обърн“ в Алабама. Преподавателската му дейност е отличена с множество награди, а през 2015 г. получава престижната номинация за „Американски професор на годината“. В качеството си на експерт по история на науката и техниката той пише книги и статии, обхващащи широк тематичен спектър – от ранните дни на авиацията, първите реактори за ядрен синтез и кацането на Луната, до въздействието на голф игрищата върху околната среда.

 

С издаването си през 2005 г. „Първият човек“ се превръща в бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и постепенно събира плеяда от литературни отличия, включително Награда за астронавтическа литература на Американското астронавтическо дружество, Награда за най-добра книга на Американския институт по аеронавтика и астронавтика и Награда за най-добра академична книга за 2006 г. на списание „Чойс“.

 

Отзиви

 

„Могъща, безкомпромисна биография на човек, който е жив пример за неуморна упоритост и целеустременост... Задължително четиво.“

„Пъблишърс Уийкли“

„Този точен портрет предлага много нови и изумителни подробности за Армстронг и живота му, както и за великата и незабравима епоха на изследователи, в която Нийл е имал късмета – и таланта – да играе основна роля.“

Андрю Чайкин, автор на „Човек на Луната“

 

„Майсторски написана... технически точна и академична, но същевременно достъпна... Мисията е изпълнена, перфектно кацане.“

Ленард Дейвид, „Ад Астра“

 

„Нека си го кажем направо – книгата е изумителен успех... Безупречно проучена и изпълнена с подробности, но и написана по начин, привлекателен за всякакъв тип читатели... Това е важна книга, която трябва да присъства във всяка научна библиотека.“

Сър Патрик Мур, „Лондон Таймс“

 

„Джим Хенсън е написал изключителен и точен разказ за един неповторим период от историята на астронавтиката и приключенията на Нийл Армстронг.“ Дейв Скот, астронавт на „Джемини 8“ и „Аполо 9“, командир на „Аполо 15“.

 
 

Станете почитател на Класа