"Златните десетилетия на българската електроника" излиза с логото на ТРУД

  • Има книги, които биват издадени, продадени и с това приключва техния път, но има и такива, които се възраждат и започват нов живот. След повече от 10 години на нашия пазар ще излезе допечатка на„Златните десетилетия на БЪЛГАРСКАТА ЕЛЕКТРОНИКА”отМилена Димитроваи то по настояване на читатели.
    Книгата „Златните десетилетия на БЪЛГАРСКАТА ЕЛЕКТРОНИКА” разказа за най-големите постижения в областта на компютрите и електрониката у нас. Ценното в нея е, че всичко е достоверно, разказано от хора, взели участие в тези процеси.
    Пред вас са разкази от първо и трето лице за корените на компютърната революция в България през втората половина на ХХ век. Как от края на 50-те до средата на 80-те години в родината на Джон Атанасов израсна значима в световен мащаб индустрия. Без пиратски дискове, с минимум прослава се подреждат важните факти и факторите, довели до признатия разцвет на електронно-изчислителната техника не само у нас, а и в рамките на СИВ, и на Запад чак до САЩ.
    Интересен факт е, че всъщност тези процеси се случват в България, когато светът живееше разделен на две. Златните десетилетия на българската електронна промишленост у нас съвпаднаха с епохата на Студената война.
    Защо тъкмо нашата страна първа овладя високите технологии в Източния блок? Колко дълго и как удържа това завидно предимство? Какво помага и какво пречи на растежа? От каква конюнктура се възползваха центробежните сили? Кой беше стратегът на състоялата се революция в електронноизчислителната индустрия? Защо и как забележителните приложения на българската изчислителна техника стигнаха до Космоса? Те впрочем още служат в орбиталните станции на ,,Интеркосмос”.
    Този възход се дължи на цяло едно талантливо поколение от учени.
    И макар термините вече да звучат остаряло и дори да будят лека насмешка, това не е оправдание да отречем и да забравим сериозния успех, който остана вписан в историята на България и на света.
  • „Златните десетилетия на БЪЛГАРСКАТА ЕЛЕКТРОНИКА”, 272 с., цена: 14.99 лв

Станете почитател на Класа