Табутата, които трябва да спазваме на път

В Арабските страни е прието за нормално мъжете се държат за ръце. В Азия, ако оставите пръчките вертикално забити в ориза - това означава, че каните смъртта да се настани на вашата маса.
Когато иракският журналист Мунтазер ал Заиди захвърли срещу американския президент Джордж Буш обувките си, той не е имал намерение да го нарани, а да го унижи. В арабските страни подметките на обувките се свързват с нещо изключително нечестиво, поради което никога не се хвърлят по човек. За това си действие Ал Заиди получи 3-годишна присъда.
Това е само пример, посочен от foirbestraveler.com, как неразбирането на дадени обичаи може да доведе до грешно тълкуване на определен жест. Сайтът за ексклузивни почивки посочва някои интересни факти, които е добре да имаме предвид, когато посещаваме чужда държава.
В Азия дори неволно да покажеш подметката си на някого се счита за огромна обида. Ако изберете Дубай, за да предложите брак, внимавайте как се държите с половинката си. През юли 2008 г. британска двойка бе арестувана за непристойно поведение на обществено място на плажа Джамейра. Според „Таймс“ влюбените били задържани не само защото си позволили излишни своеволия, но и за това, че са демонстрирали близки отношения, без да са женени. За тези „любовни игри“ британците остават 3 месеца в затвора. В Судан пък английска учителка се наложи да изтърпи наказание от 40 удара с камшик заради богохулство. Прегрешението й било, че нарекла един от пакосниците в класната стая Мохамед.
В Средния Изток често може да срещнете мъже, хванати за ръка. Подобен жест се тълкува не като проява на сексуална привързаност, а като знак на нежност. Така че ако някои ваш марокански приятел внезапно ви хване ръката по време на следобедния чай, не го отблъсквайте грубо.
Други народности пък държат особено високо на своите кралски особи. Австрийски писател например бил осъден на 6 месеца затвор, защото си позволил да критикува монарха в книгата си. А в Тайланд туристите са съветвани дори да не облизват пощенски марки, на които е ликът на краля.
В Белгия и Франция тактилните контакти (приветствие с допир, сред които се причислява и прегръдката) са нещо нормално. Да вземем например президента на Франция Никола Саркози, който обича да поздравява колегите си с крепки прегръдки, а някои от тях дори си позволява да целуне.
Миналата година „извънредно приятелските" маниери на френския президент принудиха канцлера на Германия Ангела Меркел да се обърне към германското посолство в Париж.
За традиционното трикратно целуване на французите разказва всеки, който по една или друга причина е посетил тази страна. Изключение от правилото е само Париж - жителите на столицата предпочитат да се поздравяват с четирикратно целуване, информира indostan.ru. По-топлите страни традиционно се поздравяват с повече целувки и прегръдки. А в някои региони на Нова Зеландия хората спазват древната традиция и си търкат носленцата. Обичаят се нарича hongi.
В Русия пък здрависването никога не се прави през прага на врата, защото това се тълкува като знак, че ще възникне сериозен спор.
Друга разлика между Изтока и Запада според forbestraveler.com е начинът на сбогуване. В арабските и азиатските страни да благодариш на домакина накрая се смята за обидно. Първо трябва той да ти благодари. В западните страни „моля“ и „благодаря“ са най-стандартните реплики при напускане на дадено събитие.
В Индонезия никой няма право да се доближава до главата на друг човек. Подобно действие се смята за голямо оскърбление, защото тази част на човешкото тяло според индонезийската култура е свещена, се казва в сайта etur.ru. Така е и в Китай. „Да погалиш дете по главата означава проклятие, т.е. то никога не ще порасне", пише xuxu4nok.
В Средния Изток и Южна Азия никога не подавайте лявата си ръка за поздрав. В тези страни тя се ползва за санитарни нужди. В подобен обичай има религиозна логика, тъй като хиндуистите смятат, че дарът от Бога се приема само с дясната ръка. Мюсюлманите пък смятат, че яденето с дясната ръка е по-чисто. Според Корана „Сатаната яде и пие с лявата ръка“.
В Европа е напълно задължително, когато вдигаш тост, да погледнеш всички, с които се поздравяваш, в очите. На по-големи маси подобна практика може да отнеме време, но в противен случай поверието гласи: 7 години лош секс.
Да платиш сметка на жена в САЩ понякога се смята за демонстрация на финансово превъзходство, но не винаги е така. Според опонент на горенаписаното, ако една жена в САЩ позволи да й бъде платена сметката, означава обещание за „продължение" на авантюрата. При това често платената сметка служи пред съда като доказателство, че жената е обмисляла да влезе с мъжа в интимни отношения, пише блогер.
„В Щатите наред със сметката не са приети и редица други неща - отваряне на врата или предлагане на помощ, когато жената носи каквото и да било", отбелязва la tormenta. Тези и други действия, зад които каквито и благородни подбуди да стоят, могат да се възприемат като сексуално посегателство.
„Един мой приятел си изпроси дори шамар за това, че й придържал вратата в метрото", продължава la tormenta. Друг блогър споделя, че гневът на една дама го връхлетял в желанието му да й подаде ръка при качване в автобус.
Разбира се, подобни взаимоотношения в американската действителност не се споделят от всеки. „Вероятно живея в щати, където да отвориш врата пред някого е напълно нормално действие. При това наградата е усмивка", пише друг блогър.
В Южна Корея са много чувствителни на тема избърсване на носа. Дори най-безшумният подобен жест на обществено място няма да остане незабелязан, а веднага ще бъдете обявен за варварин. В такива ситуации трябва да се извините и да отидете в най-близката тоалетна или баня, където може на спокойствие да си изчистите носа. А в Япония дори използването на носна кърпа на обществено място се смята за грубо.
В тези страни яденето с клечки е нещо традиционно. Но към тях трябва да се отнасяте с уважение. Най-голямата грешка, която може да направите, е да ги поставите вертикално – забити в ориза. Това означава, че каните смъртта да се настани на вашата маса.

Станете почитател на Класа