Ски зоната в Банско ще се разшири, ако отговаря на еко законите

Ако проектът за доизграждането на ски зона Банско съответства на всички екологични закони и правни норми, може да бъде одобрен, ако обаче на съответства на всичко това, няма да бъде одобрен.

Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова относно внесената по-рано днес подписка от 8000 жители и туристи в планинския курорт. Те поискаха от правителството да започне процедура за разширението на пистите с 20-30 км.

Караджова подчерта, че има екологични изисквания и когато подписалите се входират проекта в екоминистерството, тогава ще се реагира. Към момента това не е сторено, уточни тя.

Екоминистърът призова кмета на Банско, всички хотелиери и подписалите се "вместо да идват да връчват подписки, да организират срещи, на които да си представят проекта в присъствието на неправителствени организации, на спортни деятели, туристически асоциации и др".

Тя съобщи още, че всички служби на Европейската комисия са одобрили втората фаза на завода за преработка на отпадъци на София.

"Това означава, че 1,3 милиона столичани ще имат интегрирана система за преработка на отпадъците", посочи Нона Караджова.

На днешното заседание на министерският съвет са приети още две наредби свързани с отпадъците. Те касаят всички магазини за продажба на електроуреди, батерии и акумулатори на автомобили.

Тези търговски обекти са длъжни да приемат обратно и безплатно старите уреди на хората.

За да върнете старите батерии в магазина, не е необходимо да си купувате нови и там са длъжни да ви ги приемат безплатно, уточни Караджова.
























Ивелина Георгиева
 

















Станете почитател на Класа