Олигархът Иво Прокопиев източва ДДС

Компания на олигарха Иво Прокопиев е източила ДДС чрез свързани фирми, съобщи на пресконференция Емил Георгиев от ПК „Екогласност“.
През м.януари 2009 г., фирма „Индустриална зона Варна запад”, контролирана от „Алфа Финанс Холдинг” на Прокопиев, сключва фиктивен договор с фирма /Системконсулт/ за услуга на завишени цени , като се ползва неправомерно данъчен кредит, които трябва да се връща. Консултантският договор на стойност 600 хил.лв., е за проучване на възможности за инвестиране във възобновяеми източници край Девня.
В същото време, преди да е получен консултантския доклад, на 1 септември 2009 г. се сключва договор за проектиране и изграждане на фотоволтаична централа с друга фирма, която също участва в схемата. Това е фирма „Соларпро”АД, също собственост на „Алфа Финанс”. Фирмата започва съществуването си в правния мир също като фирма на „Каолин”. По време на договора за изграждане на фотоволтаичния парк фирмата е собственост на контролирано от брата на Иво Прокопиев предприятие. След това фирмата официално преминава към „Соларпро Холдинг”, където основен акционер е „Алфа Финанс Холдинг”
Фирма „Индустриална зона Варна запад” започва работа по проекта, като в същото време осчетоводява скандалния договор на стойност 600 хил.лв. Като разход на дейността си, който според експертна оценка на НАП е фиктивен и не струва повече от 100 хил.лв. Сключва се договор с Е.ОН за изкупуване на зелената енергия от парка край Девня, който договор е актуален и в момента.
Контролираното от Прокопиев дружество подава искане за възстановяване на ДДС в размер на 120 хил.лв.
Изтича информация и измамата лъсва. Започва проверка от НАП – Варна. Съставя се ревизионен акт, връчен на „Индустриален парк Варна запад” в средата на 2010 г. с разпореждане да се възстанови в бюджета полученото върху кредит от 600 хил.лв. ДДС в размер на 120 хил.лв. Веднага след написването на акта, фирмата е прехвърлена на офшорка в Кипър. Актът е обжалван пред съда във Варна и е отменен.
На 31 юли т.г. ВАС отменя решението на Варненския съд. Фирмата трябва да върне ДДС в бюджета.


Емил Георгиев: Прокопиевци са международни екотерористи

Когато преди 2 г. и 7 м. аз и екип специалисти бяхме помолени от Инициативния комитет на Меричлери да окажем съдействие за спасяване на района от вандализма на фирма „Каолин”, т.н. „перла” в империята на олигарха Иво Прокопиев, не сме си представяли, че ще се сблъскваме с невероятна наглост и вулгарност. Цялата сага е пределно ясна. И след като от МИЕТ, МОСВ и прокуратурата не предприеха никакви мерки против самоуправството на Прокопиев и компания, от ПК„Екогласност” изпратихме сигнал до европейската комисия „Околна среда, обществено здраве и безопасност на храните ”, в комплект с цялата документация, доказваща огромни нарушения. Подобен сигнал изпратихме и до Парламентарната анкетна комисия с председател Яни Янев. 
Очаквахме , че безспорните факти, доказателства , ще вразумят Прокопиев и неговите послушковци. Не би. Инсинуациите и доносите по наш адрес продължиха с още по голямо настървение. От „Каолин” изпратиха в Комисията за защита на конкуренцията сигнал, че им пречим на бизнеса. 
В края на м.октомври, в сърцераздирателно писмо, човекът за поръчки на Прокопиев, изпълнителния член на УС на „Каолин” Димитър Ангелов, уведомява ръководствонто на МИЕТ , че фирмата „разполагат с факти и документи, които категорично доказват несъстоятелността на твърденията на ПК”Екогласност”. 
Това вече ни идва в повече, защото фактите и документите доказват точно обратното. Още повече, че прокопиевци се очертаха като международни екотерористи. България стана тясна за техните души и пълзят към Брюксел. По пътя си като варвари в момента ограбват и подземните богатства на Сърбия. 
Преди известно време представихме анализ, от който е видно, че високата цена на варовика, предлаган с години от „Каолин” на ТЕЦ влияе върху цената на ел.енергията. Явно е, че за да се става милионер в България, не е необходимо само ограбване на подземните богатства като пясък и варовик и унищожаване на природа в България и съседни държави, като Сърбия например. Необходимо е и източване на ДДС. Това го доказва не кой да е, а една светла личност, любимеца на ПК”Екогласност” Иво Прокопиев. Става въпрос за източване на ДДС от фирма, контролирана от Прокопиев, която фирма строи фотоволтаичен парк за екологично чиста енергия край Девня с помощта на друга негова фирма.

Станете почитател на Класа