„Излъгаха“ супермикробите, резистентни на антибиотици

Американски учени намериха начин да преодолеят резистентността към антибиотици на бактериите. Специалисти от Университета на щата Северна Каролина, под ръководството на Кристиян Меландер, се заели да решат проблема с т.н. супермикроби – микроорганизми, устойчиви на антибактериално лечение. Такъв супермикроб е резистентния на метицилина златист стафилокок.

Американско изследване разкри наскоро върху близо 1/4 от мобилните телефони бактерията MRSA - специфичен щам на златистия стафилокок. Това е един от най-опасните причинители на инфекции, които завършват с фатален изход, ако имунната система на човек е слаба.

Смята се, че микроорганизмите реагират на дадено лекарство, ако загинат или престанат да се размножават в разтвор с концентрация на антибиотика не повече от един микрограм на милилитър. Някои от избраните за експеримента щамове на супермикроба поддържали жизненост при концентрация на оксацилин от 512 микрограма на милилитър.

При контакта на антибиотика с повърхностните рецептори на златистия стафилокок започват да се отделят допълнителни пеницилиносвързани белтъци, които се явяват основния компонент на клетъчната стена, или чрез мутации синтезират модифицирани белтъци. При първия етап учените изяснили, че чувствителността на златистия стафилокок към оксацилина

се повишава в присъствието на молекулата на 2-аминоимидазола. След това допълнителна модификация на тази молекула дала възможност да се достигне бактерицидно действие на антибиотика при нужната концентрация. „Хитростта“ е в това, че микробът не може да разпознае антибактериалният препарат като заплаха.

Пълното изследване е публикувано на сайта на университета.

Станете почитател на Класа