Пчелите различават картините на Моне и Пикасо

Пчелите са изтънчени художествени критици, установи ново проучване, според което мъхнатите насекоми, събиращи цветен прашец, имат забележителни визуални познания и способност да разграничават различни обекти. Тя се простира извън рамките на простите цветове, форми и модели, писа в. „Дейли мейл”.

Според изследването пчелите имат силно развита способност да обработват сложна визуална информация и могат да разграничават различни пейзажи, видове цветя и дори човешки лица.

Констатациите на д-р Джудит Райнхард от Университета в Куинсланд показват, че когнитивните способности на трудолюбивите създания са далеч по-големи от тези, които досега се е считало, че притежават.

„Това показва, че въпреки малкия си по обем мозък пчелите имат огромен капацитет за обработване на сложна визуална информация, сравнима в много отношения с тази на гръбначните животни,” твърди  Райнхард, след като заедно със своя екип е изследвала дали този капацитет се простира и до сложни изображения, които хората различават въз основа на художествения стил, включително импресионистични картини на Моне и кубистични творби на Пикасо. „Установихме, че пчелите се научиха да правят разлика между пет различни картини на Моне и Пикасо и че при това те не разчитат на яркост, цвят или информация за пространствена честота,” уточнява д-р Райнхард.


Станете почитател на Класа