Състояния на мобилност

Ергин Чавушоглу, един от най-значимите съвременни балкански художници, ще представи идеите си в “Разговори с творци – Въведение в съвременното изкуство” на 12 май (събота), от 11:00 до 14:00 ч., в Софийска градска художествена галерия.
 
Ергин Чавушоглу, селектиран за две от най-престижните награди за съвременно изкуство – Бекс Фючърс 2004 и Артес Мунди от 2010 г , ще представи творчеството си в серията “Разговори с творци - Въведение в съвременното изкуство”. Модератор на разговора е Весела Ножарова. Събитието е в рамките на образователната платформа “Въведение в съвременното изкуство”, която се организира за втора поредна година от фондация “Отворени изкуства” и галерия “Сариев”. Целта на образователната платформа “Въведение в съвременното изкуство” е да запознае българската публика с основните теми, идеи и творци и да зададе български контекст за разбирането, разчитането и гледането на съвременно изкуство.

Платформата през 2012 съдържа два основни структурни етапа: “Неделни лекции” и “Разговори с творци”. Програмата през 2012 е свободна за посещение благодарение на партньорите ни: фондация “Америка за България”, VIVACOM Фонд и Национален фонд култура.

 

Ергин Чавушоглу е български художник от турски произход, който живее и работи в Лондон. В България завършва Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров”, София след това получава бакалавърска степен в Мармарския университет, Истанбул, а през 1995 магистърска степен от Голдсмитс Колидж към Лондонския университет. Има защитена докторска дисертация в университета в Портсмънт, Великобритания. 

Централнa гледна точка в творбите на Чавушоглу е изследването на понятията за място – в това число, липсата на място, или неговата достъпност, в контекста на дадена културна ситуация. В процеса на работа, той използва различни медии: филм, видео, звукова инсталация, скулптура и рисунка. Контекстуалната рамка на творчеството му изучава различни състояния на мобилност, търсейки идеята за място, понятията граници и пътувания, като ги разполага в множество от гледни точки. Работите на Чавушоглу се интересуват от особеностите на понятия, като “социални пространства”, “мобилна култура” и “труд” с акцент социално-политическия пейзаж на човешкия живот. Темите в творчеството му, често акцентират върху спецификата на географския регион, за да проучат как използваме конструираните обществени места. Последните му мащабни рисунки проектирани върху пода и стените на изложбената зала са препратка към обектите на Дюшан, но представени в критически дискурс.

Той представя Турция на петдесетото биенале във Венеция през 2003 г. Селектиран е за две от престижните награди за съвременно изкуство – тази на Института за съвременно изкуство в Лондон: Бекс Фючърс от 2004 г. – с изключително щедър награден фонд от 65 000 паунда, разпределени между победителите и Артес Мунди от 2010 г. Сред последните му изложби са: Линии на желание /Дуенде/ от 2011(Desire Lines-Duende), представена в музея за съвременно изкуство в Истанбул – Борусан; Кристал и Пламък (Crystal & Flame) от 2010, представена в Лондон, Квинтет без граници, в галерия Haunch of Venison, Цюрих, Точка на откъсване (Point of Departure) 2006, в галерията на Джон Ханзард в Саутхемптън и “Northern Gallery for Contemporary Art” в Съндърланд; Заплитане (Entanglement) 2003, представена в “Dundee Contemporary Arts”, гр. Дънди, на Осмото биенале в Истанбул и British Art Show 6, както и на Третото берлинско биенале и др.

Събитието се организира от Фондация „Отворени изкуства“ и галерия “Сариев” с подкрепата на фондация “Америка за България”, VIVACOM Фонд, Национален фонд култура.

Софийска Градска Художествена Галерия
София, ул. Гурко 1
12 май – 11:00 – 14:00 – Ергин Чавушоглу и Весела Ножарова
Посещенията са безплатни и без предварително записване!

Станете почитател на Класа