Деконструкция на идеализма

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“ и „Софийски литературоведски семинар“, организират серия от лекции под названието "Виталността на идеализма". С лекция на тема "Еволюция и инволюция в системите на Хегел и Шелинг" гостува  проф Тилотама Раджан.

Лецията ще се състои на  3 май, четвъртък, 17:00 ч., Ректората в Нова конферентна зала. А на следващия ден 4 май, петък, 15:00 ч, с участието на Тилотама Раджан ще се проведе и кръгла маса на тема „Бъдещето на деконструкцията”.




Тилотама Раджан e професор по английска литература и литературна теория в Университета на Западно Онтарио, Канада. Авторка е на „Романтическият наратив. Шели, Хейз, Голдуин, Уолстънкрафт” (Romantic Narrative: Shelley, Hays, Godwin, Wollstonecraft), 2010; „Деконструкцията и останките от феноменологията” (Deconstruction and the Remainders of Phenomenology: Sartre, Foucault, Derrida, Baudrillard), 2002; „Притурката на четенето. Фигури на разбирането в романтическата теория и практика” (The Supplement of Reading: Figures of Understanding in Romantic Theory and Practice), 1990; „Тъмен тълкувател. Дискурсът на романтизма” (Dark Interpreter: The Discourse of Romanticism), 1980.

Софийски литературоведски семинар се фокусира върху изследването и разработването на концепти (идеи, понятия, термини, теории), улавящи и проблематизиращи моментите на преобразуване в текста и по неговите граници. Тези преобразувания – като трансформация, метаморфоза, трансмодалност, премоделиране, усукване, инфлексия, превърнатост, инверсия… – могат да бъдат видени в оптиката на една диахрония (генеалогии, пораждания, автотекстуалност…); в една или друга пространствена оптика като събития вътре в текстове, между текстове, между хетерогенни дискурси и медии, между незнаковото/нетекстуалното и знаковото/текстуалното, между различни изкуства, дисциплини и контексти, включително геополитически; и най-сетне в оптиката на потенциалността с нейните онтологически, утопически и други ресурси.



Станете почитател на Класа