Свободата на смъкнатите дънки

Повелителят на хаус танците Калийф Селърс пристига от Ню Йорк за JAM ON IT 2012

Калийф Селърс от емблематичните улични групи Моп Топс и Денс Фюжън ще се разкърши
за първи път на Балканска почва, а графити гуруто Омбре от Германия открива фестивала на 20 април. За фестивала е гордост, че един от пионерите в историята на хаус танците Калийф Селърс   ще бъде специален гост на JAM ON IT 2012!



Mеждународният фестивал за улични танци и градска култура ще избухне за 13-ти път от 20 до 22 април на три локации в столицата, за първи път с вход свободен за всички събития от основната програма.

Благодарение на ентусиазма на организаторите - момчетата от Слийпуокингз Крю (Sleepwalkingz Crew), и мощния гръб на Посолството на САЩ, JAM ON IT всяка година представя някои от най-големите и легендарни фигури в уличните стилове от цял свят, които споделят опита, знанието и вдъхновението си с нашите танцьори.



Роден в Бруклин през 1969 г., Калийф Селърс е сред основоположниците в стила хаус танц, който се появява през втората половина на 80-те, в пост-диско ерата в клубовете на Чикаго и Ню Йорк. Тогава хаус музиката все още няма дори име, а е просто нещо ново и вълнуващо, раждащо се от пултовете на диджеите, които ремиксират и смесват мелодии от фънка, диското, соул и джаз музиката. Танцът на тази нова музика също започва като фристайл комбинация от движения от най-различни стилове, етноси и влияния. По-късно идва името хаус, което залепва и на музиката, и на танца.
Наричат Калийф Селърс „Лъвът на хауса“, заради енергията и силата, която излъчват движенията му. Самият той казва: „Толкова силно се сливаш с музиката, че губиш съзнание.“ Калийф участва и в две емблематични за развитието на уличните танци и култура нюйоркски групи - Моп Топс (Mop Tops) и Денс Фюжън (Dance Fusion), чиито членове най-вероятно сте засичали в клипове на Майкъл Джексън, Даяна Рос, Джей Зи, Арета Франклин, Куийн Латифа, Ел Ел Куул Джей и десетки други. И до ден днешен Денс Фюжън продължават да развиват хаус танца и да го разпространяват собственоръчно по целия свят, както ще направи и Калийф Селърс в София след по-малко от две седмици.
На 21 април (събота) той ще оглави съдийската тройка на основната сцена на JAM ON IT в Борисовата градина, a на следващия ден (22 април) ще води два майсторски класа за хип-хоп и хаус танци в Sofia Dance Palace (басейн Спартак). Таксата за участие е 20 лв. за единия и 30 лв. за двата, като е необходима предварителна регистрация на This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .



Вторият специален гост на фестивала е стар приятел на JAM ON IT. Името му е Пабло Фонтание, но целият свят го познава като Омбре (Hombre) - авторът на уникалните герои в анимационен стил, които се подвизават по улици и стени къде ли не (включително и на една стара къща в Смолян!) Омбре вече е идвал и рисувал на JAM ON IT преди няколко години, като на тръгване не пропусна да отбележи: „Парти атмосферата тук е страхотна! В Германия след танцовите битки всички си тръгват, а при вас най-важната част от събитието тепърва започва - непринудената среща между всички танцьори и артисти.“

Омбре е член на движението Тру Рокин Соул (True Rokin Soul) и на първата в Германия графити академия Стайл Скаутс (Style Scouts), с която пътува, просвещава младежта и без да иска се превръща в модел за подражание на хиляди тийнейджъри. Омбре е автор и на новото лого на JAM ON IT. Неговият открит урок по графити от 18:00 на 20 април (петък) ще сложи гръмовното начало на JAM ON IT 2012 в парти център 4 КМ.

Тътенът ще е наистина феноменален, защото малко по-късно същата вечер под покрива на 4 КМ се съюзяват дръмендбейс зверовете H.M.S.U. с парти по случай 10-годишнината на техния DJ Konspirator и JAM ON IT с четирима фънк, хип-хоп, хаус и брейк диджеи плюс цялата шарена тайфа танцьори, артисти и специални гости. Колкото и невероятно да звучи, и трите зали на 4 КМ ще бъдат с вход свободен.

След подобен старт, вторият фестивален ден (21 април, събота) ще започне с танцови битки на Лятната естрада, а след 22:00 ще продължи все така безпощадно в Sofia Live Club, където легендите на хип-хопа JUNGLE BROTHERS ще поднесат на феновете своето атрактивно шоу, комбинация между хип-хоп, хип хаус и дръмендбейс. Концертът е организиран от „Он Стейдж“, като част от проекта на ELEVATION® „Пожелахте да видите...”. Билети - в мрежата на Eventim и на място в деня на събитието.



Станете почитател на Класа