Благостта на музиката

Ева квартет представят по нетрадиционен начин новият си албум "Арката" в деня на Благовещението. Идеята идва от студиото за детска и семейна фотография KoceBosse, което иска да подчетае значението на празника, чрез изискана и провокативна фотосесия на известния български състав, част от Мистерията на българските гласове – Ева квартет.

Идеята за съвместния проект хрумва на фотографите Катерина Пенчева и Елеонора Костадинова, когато виждат на концерт, че част от певиците са бременни. Датата за представянето идва от самосебе си – Благовещение, 25 март. На този ден Богородица получава благата вест, че ще роди Божия Син. Тя е закрилница на всички майки. Празникът е свързан още и с пролетното равноденствие. Вярва се, че на този ден от юг се завръщат и прелетните птици. Общата инициатива е начало на кампанията по представянето на новия албум на състава – ''Арката’’.



Символите на благата вест, на зараждащия се нов живот, на новото начало, на възраждащата се пролет, на завръщащите се птици, са основа на концепцията за новата фотосесия. А името на състава - Ева квартет - само по себе си допълва изцяло идеята.

Това не е първият проект на студиото, но с него за първи път фотографите искат за представят майчинството чрез изкуството на музиката и фотографията. Защото за тях това не е само една семейна фотосесия, а проект, който излиза извън рамките на фотосите. За целта, заедно с текстовия и снимковия материал, от студиото пускат и video release с изпълнение на Ева квартет - поздрав към всички жени. 
 
"Арката" е четвъртият самостоятелен студиен албум на Ева Квартет, съвместен проекст с френския продуцент Хектор Зазу. Той е най-мащабната продукция в историята на световната етно музика. В него омагьосващо са преплетени българският фолклор с класика, джаз, фюжън и електронен авангард. Изключителните гласове на Гергана, Ева, Даниела и София са в компанията на повече от 50 музиканти от 13 държави. Сред имената са Laurie Anderson (САЩ); Sofia String  Quartet (България); Bollywood String Orchestra (Индия); Kaushiki Charkaborty (Индия); Антони Дончев (България); Robert Fripp (Великобритания); Bill Frisell (САЩ); Djiavan Gasparian (Армения); Костадин Генчев (България); Mehdi Haddab (Алжир); Димитър Христов (България); Zoltan Lantos (Унгария); Nils Petter Molvær (Норвегия); Carlos Nunez (Испания); Bill Rieflin (САЩ); Ryuichi Sakamoto (Япония); Даниел Спасов (България) и др.

"Арката" излиза на българския пазар през март от Елен Мюзик.



Станете почитател на Класа