Изначални форми

Гостуването на проф. Сотору Хошино в България е по покана на Националната художествена академия, като освен изложбата, включва и уъркшоп със студенти, лекция на тема Съвременна японска керамика.

Изложба на бележития японски керамик проф. Сатору Хошино под мотото „Изначална форма – Спирала в зелено“, в галерия „Академия“ на НХА. Изложбата ще представи модерната визия, на световно известния творец, за пластична интерпретация на една от вечните теми за структурата на движението в материален и философски аспект – спиралата.

Изложените прозведения са създадени изцяло в България, като резултат от реализирания от художника уъркшоп със студентите от специалност „Керамика“ на НХА.



Хошино е уникален творец, с творби – известни по целия свят. Художникът свързва родството на самоличността и мястото в едно интуитивно цяло, с едно постоянно променящо се отношение към материалите и процесите.Тези образи, изцяло дело на талантливите му ръце, "които са единствените инструменти, с които си служи", разкриват невероятния хоризонт на артистично поведение, в което първичното докосване на пръстите с глината оставя стотиците отпечатъци, може да бъде структурно определящо и да гради образ.

Самият той казва, че чрез чувството на докосването, съдържащо едновременно физически и духовни усещания и както той споделя да „мисли с ръцете“ и да улавя „енергията на едно място“, чрез „директен контакт с него“, което се трансформира в неповторими пластични образи и асоциации.

Станете почитател на Класа