Театрална изложба

Художникът Боби Коруджиков, ще покаже последните си творби в галерия Витра, София, ул. Перник – 91 артистично взаимстваща от театралните похвати - изложба в две действия и епилог, озаглавена "В ОБРАТЕН РЕД". Двайсетина картини и още толкова обемни стъклени пластики, някои от които са завършени буквално преди дни. Периодът се простира назад във времето, от 2007 година до днес. Драматургична подредба обединява експозицията като визулен спектъкъл.

Боби Коруджиков ще допълни, или частично замени експозицията с работи, създадени преди 2007 година. Изложбата ще придобие ретроспективен вид, което е и една от целите на това разделяне на две части, и ще ни върне още по-назад във времето, за да се запознаем с творчеството на Боби… в обратен ред. Ето какво споделя самият артист: „ Стори ми се забавно да заема малко от театралната терминология за представянето на тази изложба, защото ако има връзка между изкуствата, то тя може да бъде намерена навсякъде.



Всъщност разделянето на изложбата на части не е самоцел. Това е първата изложба, с която стартира програмата на фондация Българско Арт Стъкло и галерия Витра, „Автопортрети на художници, работещи стъкло”. Целта на тази програма е да се представи във възможно най-всеобхватен вид творчеството на немногото автори в България, чийто основен материал за изразяване е стъклото, а това рядко може да стане в една експозиция”.



Програмата е наречена „Автопортрети” не случайно, тъй като творчеството на един художник е най-точният му автопортрет. И въпреки, че присъствието на директен автопортрет в експозицията не е задължително, то в първо действие ще видим автопортрета на Боби, разработен с тънко чувство са хумор. Той е сред последните му творби. Такива са всички картини, както и скулптурните обекти „Какавида”, „Пламък”, “Простор”, „Целувката” и триптиха „Проникване”.



Боби Коруджиков работи в малък до среден формат. Предпочита абстрактната форма, но в картините му има и реализъм – пейзажи и фигури на хора и животни, изобразени в ярки цветове. Темите му са разнообразни, което веднага се долавя в наименованията: – „Зима”, „Като Везувий”, „В памет на Хуан Миро”. Еротиката е намерила място в няколко картини, две от които са „Цвете” и „Извор на живот”. Тъй като Боби е автор и на призовите статуетки за няколко конкурса, в първо действие ще видим последната от тях, само десетина дни преди да бъде връчена на новия си лауреат. Това е наградата за конкурса „Мениджър на годината”, ежегодно организиран от списание „Мениджър”.

Във второ действие се очакват още изненади. В този период Боби е изработил призивите статуетки за още два конкурса. Самият той е участвал в конкурс за наградата на водка Абсолют и въпреки, че не го е спечелил, пази произведението си. Съхранява в ателието си и първата обемна пластика, която е направил още в 1996 г. И още много други неща…

Какво ще се случи в епилога ще стане ясно през пролетта. Но за да разберете какво става в пиесата,/ или в случая изложбата/, заповядайте на откриването й в галерия Витра, София, ул. Перник -91, на 4. 11. 2011 г., петък, 18.00.


Станете почитател на Класа