Прокуратурата проверява партия ДОСТ на Лютви Местан

Върховната касационна прокуратура (ВКС) започва проверка на политическа партия ДОСТ по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров. Проверката трябва да покаже дали дейността на партията съответства с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии.

Един от поводите за проверката е публикувана на 26 март декларация от ПП ДОСТ относно организиране и провеждане на национална подписка с искане за признаване на национално турско малцинство в България.

 

лютви местан

 

Причина са исканията за признаване на турско малцинство и промени в Конституцията на Република България.

 

С оглед на съдържнието на декларацията и исканията в нея, както и по повод публичния изявления в тази насока от страна на председателя на партията Лютви Местан, Сотир Цацаров е разпоредил на ВКС да извърши проверка, съобщиха от прокуратурата.

Проверката трябва да установи не само дали дейността на ДОСТ съответства със закона, но и дали има предпоставки да се отправи искане до Конституционния съд тя да бъде обявена за противоконституционна или иск до Софийски градски съд да я разпусне.

В сряда Местан каза в ефира на bTV, че според него Конституцията на България трябва да бъде променена така, че да признае турско малцинство. Забраната за агитация на майчин език по време на избори той определи като дискриминация.

 

0a

 

Малко по-късно Ангел Джамбазки от ВМРО коментира от Страсбург, че партията внася сигнал до главния прокурор във връзка с декларацията на ДОСТ и призива на Местан. Сигналът на ВМРО е във връзка с "антидържавна дейност", съобщиха от партията на Красимир Каракачанов.

Станете почитател на Класа