Таня Райковска оглави ВКС

/Висшият съдебен съвет избра съдия Таня Райковска за председател на Върховния касационен съд.

Райковска бе избрана с 14 гласа „За", 5 „Против" и 4 „Въздържали се". Нейният опонент Красимир Влахов събра 7 гласа „За", 9 „Против" и 7 „Въздържали се".

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри втора процедура за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС), след като първата се провали. Тогава нито една от двете кандидатки - съдиите Павлина Панова и Таня Райковска, не успя да събере подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици. Очаква се самият избор да се проведе в края на януари.

Процедурата съвпадна с последния ден от мандата на Лазар Груев като председател на Върховния касационен съд. По-рано днес той каза пред БНР: Седемте години минаха като един миг. Бяха години, изпълнени с много промени, с много работа. Реформата никога не е еднократен акт. Тези години бяха изключително важни за съдебната власт, защото те започнаха с приемането на изцяло нов Закон за съдебната власт през 2007-а. Година по-късно влезе в сила нов Гражданско-процесуален кодекс, за първи път от петдесет и няколко години. Това бяха жалониращи години. Започна работа постоянно действащ Висш съдебен съвет. Влязохме в ЕС и започна европейското настояще на България.

Станете почитател на Класа