САС решава до месец за атентатора на Доган

Софийският апелативен съд ще излезе в срок с решението си по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. Срокът е едномесечен и е препоръчителен.

Делото стигна до САС след протест на прокуратурата и жалба на защита. Прокуратурата поиска да бъде отменена тази част от присъдата на СГС, в която Енимехмедов бе признат за невинен по обвинението за опит за убийство. Защитата поиска да бъде намалено наказанието като посочи, че при определянето му трябва да бъдат взети предвид смекчаващи вината обстоятелства. Преди това САС отхвърли искането на прокуратурата за назначаване на допълнителна балистична експертиза. Прокурорът поиска такава, за да отговори тя на въпросите за пряк умисъл в действията на Енимехмедов. Самият Октай каза пред съда, че от кадрите, които са били излъчени, се виждало, че по никакъв начин след като му е блокирал газовият пистолет, не е имало умисъл за нараняване.

В края на заседанието днес защитата на Енимехмедов отново поиска да бъде променена мярката му за неотклонение. Причината този път е регистрацията на Енимехмедов като кандидат депутат.

Съдът прецени, че той трябва да остане под домашен арест, но му разреши от днес до 5 октомври включително да напуска дома си.

БГНЕС припомня, че на драматичната VIII-а Национална конференция на ДПС на 19 януари 2013 г. Октай се качи на сцената и насочи газов пистолет срещу Ахмед Доган. Пистолетът засече и само щракна. В този момент Доган изблъска ръката на младия мъж, последва схватка между двамата, след което Доган падна на земята, а върху нападателя първи се нахвърли секретарят на ДПС Мустафа Карадъйъ.

Енимехмедов беше задържан от полицията и разпитван часове наред. В началото му бе повдигнато обвинение в закана за убийство и хулиганство, което се отличава с особена дързост. На 26 февруари Софийски градски съд го осъди на 3 години и 6 месеца. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС. През месец май излязоха и мотивите по делото, в които се казва, че Енимехмедов не е могъл да причини смъртта на Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган.

По-късно Енимехмедов бе пуснат под домашен арест, а в общественото пространство излезе информация, че това се е случило с уговорката да каже кой е поръчителят на нападението над Ахмед Доган.

Станете почитател на Класа