Иванка Шалапатова издаде пикантерии от кабинета "Денков"

Иванка Шалапатова издаде пикантерии от кабинета "Денков"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.04.2024
  • Share:

Бях атакувана с всевъзможни неща, но не чух нито една критика от премиера!

Не, няма да участвам в предизборната кампания, искам да остана партийно необвързана и да остана с очаквания дали партиите отново ще заложат на популизъм, което на никого няма да помогне, или ще има промяна в полза на хората. Това заяви Иванка Шалапатова, бивш министър на труда и социалната политика, в ефира на bTV.

 

 

"Мисля, че е изключително непопулярно в държавната администрация да бъдат поставяни хора с много сериозен личностен интегритет, ценностна ориентация, организационни умения. Аз лично бях критикувана, че ми липсва административен опит, когато встъпих в длъжност.

Бях атакувана с всевъзможни неща.

И нито веднъж не се отдаде факт на това, че имам научна дейност, свързана с ранното детство развитие, нито, че от близо 30 години съм в тази сфера", добави още бившият министър на труда и социалната политика. И поясни:

"По време на целия си мандат имах редовни срещи с цел обратна връзка - и с преимера, и с вицеприемира. В нито една от тях, включително и в последната, която имах с Мария Габриел, не чух критика относо целите, които преследваме.

Не съм получила и някаква цифрова оценка. И в този смисъл винаги се учудвах, когато имаше критика за моята работа, каквато не е идвала, пак казвам, нито от премиера, нито от вицепремиера.

 

 

При положение че качеството на живот на хората е ниско, огромен брой деца живеят в материално лишение, има родители, които не получават помощ от социалната система, в същото време имаме помощи, които се раздават на калпак.

Говорим за сериозни проблеми. А ключа, който ние намерихме, е да инвестираме в хората.

Изработихме стратегия за развитие на човешките ресурси. Беше увеличено заплащането на тези хора, което се бавеше от години. Започнахме промяна първо с хората вътре в системата, за да могат те да работят.

Методите, които те прилагаха преди, бяха изключително стари. Вторият ключ за промяна, който предприехме, са задълбочените оценки как да подобрим социалното подпомагане, заяви още Иванка Шалапатова.

 

 

Ние работим с цел да изправим пенсионната система. Много по-добре щеше да бъде тези 100 лева, които ще се дават сега, да бъдат дадени под формата на социална помощ. Защото никой не познава дали тези пенсионери, които са на минимална пенсия, дали нямат други доходи.

Когато няма принос на лицето, а просто се раздават някакви пари, не е адекватно политическо поведение.

Пенсионната система трябва да функционира така, както е по цял свят. Никой 10 месеца не каза, че може тези средства да бъдат дадени - но през системата на социалното подпомагане, когато оценката щеше да бъде индивидуална, категоричен е бившият министър на труда и социалната политика.

Има случаи, в които тези средства от 100 лева под никаква форма няма да променят качеството на живот на тези пенсионери, затова в нашата политика бе цялостната пенсионна система да се промени. Сега от 1 юли пенсиите ще се увеличат с 11 процента.

Работихме за това да има трайно увеличаване на пенсиите. Можем да помагаме на пенсионерите по много по-адекватен начин от това, което се прави сега", завърши Шалапатова.

 

Станете почитател на Класа