Сачева : Всичко свърши , след избори ще рестартираме

Сачева : Всичко свърши , след избори ще рестартираме
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    25.03.2024
  • Share:

Това, което казваме днес, е много ясно – всичко свърши. След избори ще рестартираме, ще говорим, ще видим, обяви пред журналисти в централата на ГЕРБ заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева.

 

 

Искаме българските граждани да решат кой има тяхното доверие да управлява и да прави всички тези реформи, за които непрекъснато се говори, коментира тя. Преди нея вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, на която бе връчен първият проучвателен мандат за съставяне на кабинет, обяви, че утре ще внесе писмо до Народното събрание, с което да уведоми, че оттегля кандидатурата си за министър-председател.

Много ясно заявихме, че ние повече в такива игри не желаем да участваме, не желаем да допринасяме повече за политическото разложение в България, каза още Сачева. Не искаме по никакъв начин повече да се злоупотребява най-вече с търпението и с желанието на българските граждани да виждат проблемите си решавани, а не непрекъснато подобен тип игри и спорове, коментира още тя. Сачева изказа благодарност към Габриел, като посочи, че тя е направила всичко възможност, за да има правителство. Повече няма да допуснем да бъдем използвани, заяви Деница Сачева. Липсата на принципи взриви "сглобката", добави също тя.

Това, което доведе до този финал, е на практика борбата на ПП-ДБ за власт и постове. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС стои твърдо зад Мария Габриел, каза заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.

Преговорните дни не бяха напразни, каза депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и част от преговарящия екип на формацията Рая Назарян. С общи усилия успяхме да изготвим добро споразумение, което да послужи за основа при евентуални бъдещи преговори след избори, каза тя.

Не бяха напразни изречените по наш адрес обидни епитети. Те ясно показаха, че всъщност не успяхме да надскочим фразата „некоалиция“, „непартньори“ и „неприятели“, смята Назарян. С това недоверие, което беше демонстрирано, не можем да спечелим доверието нито на българските граждани, нито на чуждестранните ни партньори, каза тя. Депутатът изказа благодарност на Габриел за това, че въпреки напрежението от преговорите, тя е продължила да изпълнява функциите си на министър на външните работи и е използвала всичките си международни контакти за освобождаването на българските моряци от кораба „Руен“.

На въпрос дали е простила на финансовия министър в оставка Асен Василев, Мария Габриел заяви, че нееднократно е посочила, че не очаква лични извинения. Очаквам извинения към всички онези жени и майки, които са се осмелили да стоят на високи позиции и да го правят с възможно най-високата доза професионализъм, каза тя. Не съм получила такива извинения, добави също Габриел. И добави, че не е имала разговор с Василев.

В края на изявлението Габриел заяви, че според нея не може на всяка позиция на компромис да се поставя ново искане. Разминаване и различия по големите теми и за регулаторите, и за борбата с корупцията, и за службите и за съдебната реформа, нямаме, добави тя в отговор на журналистически въпрос.

Двата въпроса, които бяха останали за изясняване, са дата за службите и частта, свързана със следствената тайна, каза Габриел в отговор на въпрос относно споразумението.

Станете почитател на Класа